Az ausztrál labdarúgás magyar nyelvű otthona

Kenguru liga

Rajtol az A-League Men 2021/22-es szezonja!-harmadik rész

2021. november 20. - kenguru.

Az első és a második részt követően a bajnokság utolsó négyese is végre sorra kerül! Szó lesz benne a mostanában mindig bajnoki esélyes Sydney-ről és a városi rivális, Western Sydney Wanderers megújulásáról, ahogy a Western United ésszerűbb igazolásairól és az új-zélandi Wellington Phoenix déjá vu-járól is!

 1621839682332.jpg

Sydney FC

Érkezett: Max Burgess (Western United), James Donachie (Newcastle Jets), Connor O’Toole (Newcastle Jets), Elvis Kamsoba (Melbourne Victory), Patrick Yazbek

Távozott: Ryan McGowan, Jordi Swibel, Alexander Baumajohann, Patrick Flotmann, Luke Ivanovic

A teljes keret:

Kapusok: Thomas Heward-Belle, Adam Pavlesic, Andrew Redmayne

Védők: James Donachie, Rhyan Grant, Joel King, Anton Mlinaric, Connor O’Toole, Callum Tabot, Harry Van der Saag, Ben Warland, Alex Wilkinson, Michael Zullo 

Középpályások: Luke Brattan, Anthony Caceres, Calem Nieuwenhof, Milos Ninkovic, Paulo Retre, Patrick Yazbek, Cheis Zuvela 

Támadók: Kosta Barbarouses, Trent Buhagiar, Bobô, Elvis Kamsoba, Adam Le Fondre, Patrick Wood

Az utolsó négy évben 7 trófeát is begyűjtött a rekordbajnok Sydney, tavaly viszont arany nélkül maradtak Steve Coricáék. Igaz, nem is lehetett mást várni tőlük, hiszen egyedül Bobo és Adam Le Fondre tért vissza a csapathoz tavaly, ez pedig kevésnek bizonyult a Melbourne City ellen. Idén már több érkezőről lehet beszámolni a Sydney háza táján, ugyan akkor a legerősebb keret címet nem biztos, hogy idén is ők szerzik meg, ahogy a WC-deszkát sem.

Az elmúlt szezont az indiai Goánál töltő háromszoros ausztrál bajnok, James Donachie érkezett a védelem közepére, amire rá is fért az erősítés, hiszen Ryan McGowan távozásával hatalmas lyuk maradt az egyik legfontosabb poszton. A nagy rivális, Melbourne Victory korábbi játékosa képes lehet pótolni a korábbi ausztrál válogatott McGowant, kevesebb esélyt adva így Ben Warlandnak (a WSW elleni nyitómeccsen ez nem jött be, Warland végig játszotta a derbit). Ennél meglepőbb igazolás volt Connor O'Toole megszerzése a Newcastle Jets-től, akinek a klub saját nevelésű játékosával, Joel Kinggel kell, hogy megküzdjön a védelem bal oldaláért. 

A Western Unitedtől viharos körülmények között távozó, ezért az elmúlt egy évet kiülő Max Burgess leigazolását ugyan már korábban bejelentette a Sydney, csak most csatlakozhatott a csapathoz. Ő Alexander Baumjohannt pótolhatja, ami nem lesz nehéz, hiszen a német bajnok játékos a város egyik csapatában sem alkotott felejthetetlent, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nem is lógott ki egyik csapatból sem. 

Donachie mellett egy másik Victory játékost is sikerült elcsábítania a Sydney-nek, ráadásul Elvis Kamsoba abszolút pluszt adhat a csapat támadó játékához és több variációt is kipróbálhat Steve Corica a középpályára a 25 éves szélsővel. Ráadásul sem az új-zélandi Kosta Barbarouses, sem Adam Le Fondre, sem pedig a brazil Bobo nem az a labdáért sűrűn visszamozgó támadó, így Kamsoba pontos beadásai életveszélyesek lehetnek majd az ellenfelek védői számára. 

Minőségileg jó játékosok érkeztek Sydney-be ezen a nyáron (vagy télen) mennyiségre lehetnek problémák a csapatnál, főleg azért, mert a kulcs játékosok bőven 30 év fölött vannak, kondijuk sokat számíthat egy-egy kiélezett meccsen, főleg akkor ha az össze tömörített FFA kupa miatt két fronton is helyt akar majd állni a Sydney, hiszen Milos Ninkovic 36, a csapatkapitány Alex Wilkinson 37, Adam Le Fondre 34, a brazil Bobo pedig 36. életévét tapossa már. A Sydney-t ennek ellenére idén sem szabad előre leírni, de az biztos, hogy a 2021/22-es szezonnak már nem a legesélyesebbként vágnak neki.

alf.jpg

kép: abc.net.au

Wellington Phoenix

Érkezett: Gary Hooper (Kerala Blasters), Nicholas Pennington (Olbia), Matthew Bozinovski (Melbourne Victory), Callan Elliot (AO Xanthi), Ben Old (Lower Hutt City), Alex Paulsen (Lower Hutt City), Luka Prso (NK Osijek II), Kurtis Mogg (Lower Hutt City), George Ott (Lower Hutt City)

Távozott: Ulises Dávlia, Stefan Marinovic, Tomer Hemed, Cameron Devlin, Matthew Ridenton, Charles Lokolingoy, Steven Taylor, Mirza Muratovic

A teljes keret:

Kapusok: Oliver Sail, Alex Paulsen

Védők: Tim Payne, Joshua Laws, Kurtis Mogg, Matthew Bozinovski, James McGarry, Sam Sutton, Louis Fenton, Callan Elliot

Középpályások: Alex Rufer, Clayton Lewis, Luka Prso, Nicholas Pennington, Ben Old

Támadók: Reno Piscopo, David Ball, Gary Hooper, Ben Waine, Jaushua Sotirio, George Ott

Az egyik legnehezebb helyzetben a Wellington Phoenix vezetőedzője, Ufuk Talay van, aki elveszítette csapata legjobbjait. Távozott Tomer Hemed, Ulises Davila, Stefan Marinovic, Cameron Devlin és Steven Taylor is. A kevés idő és szerény anyagi helyzet miatt nem sikerült minőségi játékost igazolni helyettük, a helyükre viszont tehetséges fiatalok érkeztek, akik előtt nagy jövő állhat.

Ez az év azonban nagyon nehéz lesz Új-Zélandon. A tavalyi év után idén is kénytelen volt Ausztráliába költözni a Phoenix, emiatt pedig a vissza vonulás mellett döntött a védelem egyetlen veteránja, Steven Taylor, pedig még szinte meg sem száradt a tinta új szerződésén, ráadásul napokkal előtte jelentették be, hogy a kőkemény angol védő lesz a csapat kapitánya a 2021/22-es idényben. Helyére érkezett két 20 éves védő, a Melbourne Victory-tól Matthew Bozinowski és az új-zélandi Lower Hutt City-től Kurtis Mogg, a védelem jobb oldalára pedig a görög Xanthitól tért haza Callan Elliot, aki egy meccse sem játszott a görög másodosztályban....

A középpályára leigazolták Szardíniáról Nicholas Penningtont, a 22 éves játékos fiatal kora ellenére több, mint 110 meccsen játszott az olasz harmadosztályban, míg a nagyszerű horvát labdarúgó, Dado Prso unokaöccse, Luka Prso a Newcastle Jets után most a Phoenixben mutathatja meg mire képes. 

De ne csak negatívan szóljak a Wellingtonról, bár a legjobbjait valóban elveszítette a Phoenix, sikerült vissza csábítani Gary Hoopert Indiából és maradt honfitársa, David Ball is csapatnál, akik így a legtapasztaltabb játékosok lettek a keretben. Tőlük tanulhat rengeteget az új-zélandi válogatott egyik nagy reménysége, a 20 éves Ben Waine, aki tavaly bebizonyította, hogy remek képességekkel rendelkezik és mivel előtte elfogytak támadók, idén biztosan több játékpercet kap majd. 

A Wellington Phoenix szurkolóinak sok türelemre lesz idén szüksége, a csapat átlagéletkora alig éri el a 24-et, Ufuk Talay viszont a legjobb személy arra, hogy ebből a fiatal társaságból valamit kihozzon, ahogy tavaly is sikerült meglepetést okozniuk. Akkor későn ébredtek Talay-ék, idén azonban, ha minden a tervek szerint halad, januárban már visszatérhetnek Új-Zélandra, a hazai pályán pedig még is csak egyszerűbb a játék.

1577729005857.jpg

kép: stuff.co.nz

Western Sydney Wanderers

Érkezett: Johnny Koutroumbis (Newcastle Jets), Tomer Hemed (Wellington Phoenix), Adama Troare (Melbourne Victory), Ramy Najjarine (Melbourne City), Jordi Swibel (Sydney FC), Terry Antonis (Suwon Bluewings), Keijiro Ogawa (Yokohama FC), Rhys Williams (Al Qadisiyah), Dimitri Petratos (Al Wahda), Tomas Mejias

Távozott: Nicolai Muller, Jordan Mutch, Bruce Kamau, Dylan McGowan, Graham Dorrans, Kosta Grozos, Mohamed Al-Taay, Scott McDonald, Kwame Yeboah, Patrick Ziegler

A teljes keret:

Kapusok: Vedran Janjetovic, Daniel Margush, Tomas Mejias, Jack Warshawsky

Védők: Thomas Aquilina, Phillip Cancar, Ziggy Gordon, John Koutroumbis, Tass Mourdoukoutas, Mark Natta, Tate Russell, Adama Traore, Nectarios Triantis, Rhys Williams, Daniel Wilmering

Középpályások: Terry Antonis, Keanu Baccus, Keijiro Ogawa, Dimitri Petratos, James Troisi, Steven Ugarkovic

Támadók: Alexander Bodalato, Tomer Hemed, Berni Ibini, Alessandro Lopane, Ramy Najjarine

Könnyen lehet, hogy utoljára látjuk Carl Robinsont a Wanderers kispadján pedig egyszerű feladata van idén: öt év után újra a rájátszásba vezetni a Western Sydney-t! Ennek megfelelően sok jó játékost igazoltak, köztük a közvetlen riválisoktól, ugyanakkor lehet, hogy a csapat gyenge pontja pont a kispadon foglal helyet.

Hiszen minden posztra érkeztek játékosok, ráadásul jó játékosok, így pedig a kapuba 4 játékosa is van Robinsonnak, és a Sydney meccsből kiindulva úgy látszik, az új fiúnak, Tomas Mejíasnak szavaz bizalmat, pedig Daniel Margusht lehet a legkevésbé okolni a tavalyi csúfos év után és az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a veterán Vedran Janjetovic-csal is csak egyel többen vannak. 

A kereten sokat dolgozott Robinson és stábja, sikerült a gyenge játékosokat elküldeni, mint Kwame Yeboah (aki ideiglenesen vissza is vonult a labdarúgástól és a modell szakmában próbálja ki magát a hírek szerint), Nicolai Müller vagy éppen Patrick Ziegler. Távozásukkal valószínűleg sok hely felszabadult a fizetési sapkában és sikerült olyan játékosokat igazolni helyettük, akiknek a szurkolók már a bejelentéskor megörültek. Ilyen például Terry Antonis, aki kevés játéklehetőséget kapott Dél-Koreában ezért hazatért a Western Sydney-hez, vagy a korábbi ausztrál válogatott Rhys Williamsről, aki  év szaúdi légióskodás után tért vissza. Vele együtt a liga egyik legjobb belső védő triója lehet a Williams, Koutroumbis, Ziggy Gordon hármas, míg a széleken csupa fiatallal teletűzdelt védelem elég erősnek néz ki, kiegészítve a Melbourne-ből Sydney-be költöző Adama Traoréval. 

A középpályán kicsit túl sok játékos van. A már említett Antonis mellett középen a Ferencvárossal korábban szóba hozott Keanu Baccus, Steven Ugarkovic, ráadásul a napokban mutatták be a Manchester City egykori játékosát, Jack Rodwellt is! A támadó középpályásoknál is érdekes helyzet van kialakulóban, hiszen James Troisi, Dimi Petratos, Keijiro Ogawa és a liga egyik legnagyobb tehetsége, Ramy Najjarine is hasonló kaliberű játékosok. 

A csapat korábbi (és nagyjából egyetlen) gólvágóját, Mitch Duke-ot tavaly a Wellingtonnál remek szezont futó izraeli Tomer Hemeddel pótolták, aki ha olyan szezont produkál, mint tavaly a Phoenixnél, megoldottnak tekinthető a csatár kérdés. A többire majd Robinson választ ad, feltéve, ha sikeresebben cserél, mint tavaly....

gettyimages-1231410121_1.jpg

kép: sbs.com.au

Western United

Érkezett: Neil Kilkenny (Perth Glory), Dylan Wenzel-Halls, Jamie Young (Brisbane Roar), Ben Garuccio (Melbourne City), Nikolai Topor-Stanley (Newcastle Jets), Noah Botic (Hoffenheim), Rene Krhin (CD Castellon), Leo Lacroix (FC Sion), Aleksandar Prijovic (Al-Ittihad Jeddah), Christian Theoharous, Adiseu Bayew, Ajak Deu, Rhys Bozinovski

Távozott: Victor Sanchez, Besart Berisha, Max Burgess, Aaron Calver, Tomislav Uskok, Filip Kurto, Iker Guarrotxena, Bradden Inman, Andrew Durante, Brendan Hamill 

A teljes keret: 

Kapusok: Jamie Young, Ryan Scott, Charlie Emery

Védők: Tomoki Imai, Dalibor Markovic, Dylan Pierias, Josh Risdon, Ivan Vujica, Leo Lacroix, Nikolai Topor-Stanley, Benjamin Garuccio,

Középpályások: Alessandro Diamanti, Luke Duzel, Steven Lustica, Ayom Majok, Sebastian Pasquali, Jerry Skotadis, Neil Kilkenny, Rene Krhin, Adisu Bayew

Támadók: Nicolas Milanovic, Connor Pain, Lachlan Wales, Noah Botic, Dylan Wenzel-Halls, Aleksandar Prijovic, Christian Theoharous

Nagy volt a mozgás Melbourne harmadik számú csapatánál is! A csalódást keltő szezon után a város nyugati oldalán ugyanis szinte teljesen kicserélődött a keret, kezdve a kispaddal, hiszen Mark Rudan helyét a korábban Brisbane-ben dolgozó John Aloisi vette át. A nagy visszatérő Aloisi pedig a bajnokság egyik legizgalmasabb keretét rakta össze, pedig nem volt könnyű pótolni Victor Sanchezt, Iker Guarrotxenat, Andrew Durantet vagy Ausztrália egyik, ha nem a legjobb csatárát, Besart Berishát. 

A kapuban is történt változás, Filip Kurto helyét Jamie Young vette át, ez a csere pedig rövid távon bejöhet, a jövőre nézve viszont könnyen lehet, hogy jobban jártak volna a lengyel portással. A védelembe komoly nevek érkeztek, a svájci Sionból például Leo Lacroix a liga egyik legjobbja is lehet a posztján, Nikolai Topor-Stanley-t pedig aligha kell bemutatni az ausztrál futball szerelmeseinek és bizony a japán Tomoki Imai is bevethető a védelem közepén, ráadásul ide tette át a székhelyét a City-től Ben Garuccio is. 

A középpályán a két veterán, Alessandro Diamanti és Neil Kilkenny vezérletével mind a labdaszerzés, mind a játék irányítása megoldottnak tűnik, ráadásul a korábbi Inter játékos, a szlovén René Khrinnel a megfelelő "utánpótlás" is és itt van még Steven Lustica is. A gyenge pont a széleken lehet, Lachlan Wales és Connor Pain még csak-csak elszaladgál a két oldalon, a két helyre viszont csak Dylan Pierias van, mint minőségibb játékos, hiszen a német Borussia Mönchengladbach második csapatánál is játszó félig ciprusi, Christian Theoharous nem biztos, hogy megüti azt a bizonyos mércét. 

A 13-szoros szerb válogatott, Aleksandar Prijovic nagy erőssége lehet a csapatnak elől, feltéve, ha sikerül őt megjátszani a két szélsőnek, ráadásul neki a Brisbane Roartól átigazoló Dylan Wenzel-Hallssal kell majd megküzdenie a csatárposztért. 

Az első akadályt az FFA kupában ha nehezen is, de vette a Western United a Newcastle Jets-cel szemben, a többi a jövő zenéje, de a tavalyi évnél minden csak jobb lehet.

93350fcb6a1e74f1999f9e7a655724ba.jpg

kép: heraldsun.com.au
süti beállítások módosítása