Az ausztrál labdarúgás magyar nyelvű otthona

Kenguru liga

Szinte rajtra készen a csapatok! 1. rész

2022. szeptember 13. - kenguru.

Október elején veszi kezdetét az A-League 2022/23-as szezonja, és mint minden évben, idén is három részletben kerülnek bemutatásra a csapatok. Igazolásokból volt bőven idén is, első ránézésre talán az egyik legkiegyenlítettebb mezőny alakult ki, így végre reménykedhetünk abban, hogy nem dőlnek el a fontos kérdések az alapszakasz utolsó fordulója előtt. 

 

Adelaide United

Vezetőedző: Carl Veart

Érkezett: Harry Van der Saag, Luka Jovanovic, Panashe Madanha, Ben Warland, Ben Halloran

Hosszabbított: Lachlan Barr, Alexandar PopovicZach Clough, Hiroshi Ibusuki, Juande, Javi Lopez, Bernardo, Nick Ansell, Ryan Kitto, Nathan Konstandopoulos, James Delianov, Craig Goodwin

Távozott: Jacob Tratt, George Timotheou, Joe Caletti, Kusini Yengi, Mohamed Toure, Yaya Dukuly, Stefan Mauk, Michael Jakobsen

Bár nagyban változott a csapat kerete a tavalyi évhez képest, jelentős erősödés nem történt a szünetben. Főleg a védelem az, ahol mondhatni sikeresen sikerült pótolni a távozókat, hiszen a jövőben már sem Michael Jakobsen, sem Jacob Tratt nem lesz a csapat segítségére. Helyettük érkezett a Sydney-től a két fiatal, Harry Van der Saag és Ben Warland - a tavalyi szezon egyik játékosnak sem úgy sikerült, ahogy azt elképzelhették a rajt előtt. 

Az mindenképpen jó hír az Adelaide szurkolóinak, hogy a jelentősebb játékosok maradtak a következő szezonra, nagy kérdés, hogy az egyre jobban idősödő, de még mindig remekül játszó spanyol trió mire lesz képes idén. A döntő ezzel a kerettel ismét nem lehet elvárás a csapattól, a rájátszásban azonban minden bizonnyal idén is ott lesznek.

r1012983_1296x518_5-2.jpg

(forrás: espn.com)

Brisbane Roar

Vezetőedző: Warren Moon

Érkezett: Anton Mlinaric, Riku Danzaki, Charlie Austin

Hosszabbított: Henry Hore

Távozott: Nicholas Olsen, Alex Parsons, Ryo Wada, Juan Lescano, Eli Adams

Túl sok minden nem történt Brisbane-ben a szünet alatt. Nicholas Olsen azon kívül, hogy alapembernek számított, túl sokat nem tudott hozzátenni a Roar védekezéséhez, de azt azért meg kell jegyezni, hogy az alsóházi csapatok közül csak a Western Sydney Wanderers kapott kevesebb gólt tavaly. Az argentin, Juan Lescanoval kapcsolatban már tavaly is voltak fenntartásaim, az orosz másodosztályból érkező támadó nem is alkotott maradandót, hiába a 20 meccsen szerzett 5 gólja, a játékidőket tekintve átlagosan alig 50 perc jutott neki. 

Három posztra 1-1 játékos érkezett, a védelemben Anton Mlinaric talán több játékidőt kaphat majd, mint Sydney-ben tavaly. Visszatért egy év után a szurkolók kedvence, a japán Riku Danzaki - igaz, megint csak kölcsönben, így egy jó szezont követően ismét távozhat az év végén, pedig mind a Brisbane-nek, mind a játékosnak, mind a ligának jót tenne ha a 22 éves japán játékos hosszabb időre gyökeret tudna verni Queenslandben. Az uborkaszezon abszolút TOP brisbane-i igazolása a Premier Ligát is megjárt Charlie Austin megszerzése volt, aki a kupában már kétszer is eredményes volt. Nagy kérdés vele kapcsolatban, hogy mire lesz képes hasonló szintű játszótársak nélkül, de gyaníthatóan egy fecske nem fog nyarat csinálni, még Brisbane-ben sem.

1_468_832_1_70_news_8bd94099-d19c-4616-a5d4-8ea2d8472974.jpeg

(forrás: ftbl.com.au) 

Central Coast Mariners

Vezetőedző: Nick Montgomery

Érkezett: Michael Ruhs, Thomas Aquilina, Paul Ayongo, Sam Silvera, Nectarios Triantis, Danny Vukovic, Kelechi John

Hosszabbított: Josh Nisbett, Dan Hall, Max Balard, Jason Cummings, Storm Roux, Yaren Sozer, Beni Nkololo, Garang Kuol, Jacob Farrell, Harry Steele

Távozott: Kye Rowles, Mark Birighitti, Marco Urena, Ruon Tongyik, Cy Goddard

Idén is nagy kérdőjel a gosfordi csapat a keret összetételét tekintve, hiszen talán nem túlzást azt állítani, hogy gyengült a csapat, mintsem erősödött, hiszen távozott Kye Rowles (Hearts), Mark Birighitti (Dundee United), Marco Urena, Ruon Tongyik és Cy Goddard is. A felsoroltak közül egyedül Goddard távozását nem fogja megérezni a csapat, meg persze a kapus, Mark Birighittiét sem, hiszen az ő helyére érkezett az ausztrál válogatott, Danny Vukovic. 

A Portugáliából érkezett nigériai Kelechi John ígéretesnek tűnik, az viszont kérdéses, hogy hol és mennyi lehetőséget fog kapni a ghánai Paul Ayongo, hiszen a posztján ott van még a veterán Matt Simon, a tavalyi évben berobbant fiatal Garang Kuol, az egyelőre sérült Matheus Moresche, nem beszélve a csapat abszolút sztárjáról, az ausztrál válogatott meghívóra is esélye Jason Cummings is. 

A keret átlagéletkora 23.1 év, ami az egyik legkevesebb a ligában, ám ettől függetlenül sokan már jelentős tapasztalatokat szereztek az első osztályban az elmúlt években és mindig rácáfoltak a kétkedőkre. Ebből kiindulva nehéz megmondani, hol fejezi be a szezont a Mariners, de hogy a rájátszás meg lesz-e, az jó kérdés.

ppccn-cummings-celebration-after-scoring-against-phoenix-scaled.jpg

(forrás:coastcommutiynews.com.au)

Macarthur FC

Vezetőedző: Dwight Yorke

Érkezett: Ivan Vujica, Matthew Millar, Anthony Carter, Kearyn Baccus, Jonathan Aspropotamitis, Jerry Skotadis, Daniel Arzani, Bachana Arabuli

Hosszabbított: Jed Drew, Jake McGing, Filip Kurto, Charles M'Mombwa

Távozott: Lewis Miller, Aleksandar Jovanovic, Jordan Mutch, Tomi Juric, Antony Golec, Apostolos Giannou, Tommy Oar, Adrian Mariappa, James Meredith

Az egyik legerősebb kerettel vágott neki a tavalyi szezonnak a liga legfiatalabb csapata, ennek ellenére csúnya bukás lett a vége. Ennek következtében edzőt is cserélt a Macarthur és Ante Milicic helyét a volt manchesteri legenda, Dwight Yorke vette át, akinek ez lesz az első felnőtt csapata. Emlékezhetünk a korábbi angol válogatott Robbie Fowler brisbane-i kalandjára, ami messze nem úgy sült el, ahogy tervezték a csapatnál és voltak olyan hangok, akik hasonló "eredményt" vizionáltak Yorke-nak is.

A különbség kettejük között az, hogy Yorke eddig ránézésre is jól igazolt. Hazatért az ausztrál labdarúgás korábbi nagy ígérete, Daniel Arzani, akiből ugyan már nem lesz új Tim Cahill, de az A-League pont az a bajokság lehet, ahol újra felépítheti magát a következő években. Arzanihoz hasonlóan ismét Ausztráliában és a Macarthurnál folytatja karrierjét Matt Millar aki Skóciából és Kearyn Baccus is, aki pedig Dél-Afrikából igazolt haza és mindketten erősítés lehet a csapat számára. A "Bikák" úgy látszik idén mindenkinek megadják az esélyt az újrakezdéshez, hiszen Ivan Vujica és Jerry Skotadis is náluk folytatja - Vujica egy éve nem lépett pályára, Skotadis pedig csak 13 bajnokin szerepelt a bajnok Western Unitednél.

A csapatnál megváltak mindenkitől, akit fölöslegesnek ítéltek, így távozott Tomi Juric, aki csak 8 meccsen lépett pályára tavaly, Apostolos Giannou és Aleksandar Jovanovic is (mindketten Indiában folytatják) és Jordon Mutchtól is megváltak, aki a Wanderers után a Macarthurnál is gyengének bizonyult. Visszavonult a csapat első kiemelt játékosa, Tommy Oar, James Meredith és Anthony Golec is - utóbbi már tavaly sem lépett pályára.

yorke_dwight_macarthur_fc_training_2022-07-11.jpg

(forrás: soccawarriors.net)

süti beállítások módosítása