Az ausztrál labdarúgás magyar nyelvű otthona

Kenguru liga

Új szezon, új sztárok, új esélyek - rajtol az A-League!

2023. október 19. - kenguru.

Hosszú és mozgalmas volt az ausztrál uborkaszezon, de péntektől végre ismét első osztályú futballtól lesz hangos a kenguruk földje, az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is egy csokorba szedtem a játékosmozgásokat és az esélyeket, amiket rendre felborítanak a csapatok tavaszra.

a-league_trophy_1.jpg

Adelaide United

Érkezett: Ryan Tunnicliffe (Portsmouth)

Távozott: Juande, George Blackwood, Asad Kasumovic, Nathan Amanatidis (Sydney FC), Louis D'Arrigo (Lechia Gdansk), Craig Goodwin (Al-Wehda)

Nem igazán tudták megerősíteni a keretet a pénteki rajtra, hiszen egyedül Ryan Tunnicliffe-vel sikerült szerződést kötnie a vezetőségnek, néhány, az utánpótlásból felhozott fiatal mellett. Ezzel semmi gond nem lenne, ha nem veszített volt kulcsembereket az Adelaide a szünetben, mint a csapatkapitány, Craig Goodwin, a sérülés miatt a tavalyi szezon második felét a lelátóról követő Juande vagy saját nevelésű Louis D'Arrigo, aki 102 meccsen erősítette a Unitedet. Bár a tavalyi keret nagy részével sikerült hosszabbítani, kérdés, hogy mindez mire lesz elég és mit tud ebből a helyzetből kihozni Carl Veart vezetőedző, akinek megvan a képessége és a tudása arra vonatkozóan, hogy a rájátszás ismét meglegyen a csapatnak - ehhez azonban télen mindenképpen erősíteni kell majd.

carl-veart-adelaide-united_jfj9njdtm6kk1xfuqjw4nzjpf.jpg

Brisbane Roar

Érkezett: Alex Parsons (Sydney FC), Matt Acton (Melbourne Victory), Joe Caletti (Tochigi City FC), Florin Berenguer (Melbourne City), Shae Cahill (Everton Academy) Jonas Markovski (Altona Magic), Aaron Reardon (Gold Coast Knights)

Távozott: Joe Knowles (Hyderabad FC), Robbie Kruse (visszavonult), Josh Brindell-South (Lions FC), Marcel Canadi (Hebar Pazardzhik), Jordan Courtney-Perkins (lejárt a kölcsönszerződés), Rahmat Akbari (Torpedo Kutaisi), Jordan Holmes (Rochdale Rovers), Stefan Scepovic (Muangthong United), Trent Millard és Noah Smith (Central Coast Mariners)

Új vezetőséggel új éra vette kezdetét Queenslandben. A kispadon Warren Moont Ross Aloisi váltotta, aki egyből az Ausztrál-kupa döntőjéig vezette a Roart, ahol még a vezetést is sikerült megszerezniük, de győzni már nem tudtak a Sydney-vel szemben. Bár a Brisbane útja könnyűnek volt mondható a döntőig, felér egy figyelmeztetéssel. A kapus poszt továbbra sincs hosszútávon megoldva, bár Matt Acton nem nevezhető éppen zöldfülűnek, a Melbourne Victory-ban 7 év alatt csak 48 meccsen védett és úgy néz ki Aloisi a saját nevelésű Macklin Freke-ben bízik, aki viszont csak a kispadot koptatta tavaly Jordan Holmes mögött - aki inkább az alacsonyabb osztályban folytatja... A távozók névsora eléggé hosszúra sikerült, ugyanakkor nincs közte olyan játékos, akit ne lehetne pótolni akár télen, akár később, miközben óriási fogás lehet a Citytől távozó Florin Berenguer megszerzése, aki egyből egy két éves szerződést írt alá új csapatával, így mindenképpen egy érdekes projekt van kialakulóban az egykor szebb napokat is látott Roar háza táján és akár már idén visszatérhetnek a legjobb hat közé.

f1cyd4sayaaimu8.jpg

Central Coast Mariners

Érkezett: Alou Kuol (Stuttgart), Jing Reec (Arhaus - kölcsön), Jack Washawsky (Western Sydney Wanderers), Nathan Paull (Sydney FC), Trent Millard (Brisbane Roar), Will Wilson (Melbourne Victory), Angel Torres (Balzan), Mikael Doka (santos), Noah Smith (Brisbane Roar)

Távozott: Nectar Triantis (Sunderland AFC), Anthony Pavlesic (Bayern München), Patrick Beach (Melbourne City), Jason Cummings (Mohun Bagan), Lachlan Bayliss (Newcastle Jets), Yares Sozer (St.George/Gudja United), Sam Silvera (Middlesbrough) Beni Nkololo (Al-Orobah), James McGarry (Aberdeen), Moresche (NAft Al-Basra)

Hosszú évek tudatos építkezésének sikere volt a Mariners tavalyi bajnoki címe, ami a szezon elején meglepetésnek tűnt, az egész éves teljesítményt látva azonban teljesen megérdemelt. Idén nem csak azért lesz nehezebb dolga a címvédőnek, mert ilyenkor mindenki ellenük akarja megmutatni legjobb formáját, de a csapat is sokat gyengült. Az olyan kulcsemberek mellett, mint Triantis, Silvera, Nkololo, McGarry vagy éppen a csapat sztárja, Jason Cummings, távozott a sikerkovács vezetőedző, Nick Montgomery is, ráadásul a legrosszabb időpontban: alig pár héttel a szezonkezdet előtt. A Hibernianhez távozó Montgomery helyett a szintén angol, Mark Jackson érkezett, aki eddig egyedül az MK Dons felnőtt csapatát irányította - sikertelenül, miután tavalyi szezon végén kiestek a negyedosztályba. Az érkezők erejét egyelőre nehéz megmondani, bár a brazil kontingens bíztatónak ígérkezik, egyedül Alou Kuolról tudjuk, hogy parádés teljesítményre képes. A Marinersnek ha a címvédés nem is, a rájátszás még összejöhet. 

letoltes.jpg

Macarthur FC

Érkezett: Clayton Lewis (Wellington Phoenix), Matthew Jurman (Newcastle Jets), Raphael Borges Rodrigues (Melbourne City), Kristian Popovic (NK Medimurje), Valerie Germain (Montpellier), Danijel Nizic (Sydney United), Yianni Nicolaou (APIA Leichhardt)

Távozott: Craig Noone, Jason Romero (APIA Leichhardt), Bachana Arabuli (Neftchi Baku), Aleksadar Susnjar (Perth Glory), Nick Suman (Cove Rangers), Al Hassan Toure (Eyüpspor), Moudi Najjar (Al-Najaf), Daniel Arzani (Melbourne Victory)

A legnagyobb szenzáció kétségkívül Valerie Germain megszerzése volt a szünetben az egész ligát tekintve, a francia támadó Ulises Davilával a bajnokság legjobb duóját alkothatja, probléma esetén pedig Lachlan Rose is bevethető. A gond idén sem a támadó szekció lesz, hanem a többi. A védelembe Matthew Jurman és Yianni Nicolaou érkezett, előbbi azért nagy segítség lehet a tavaly 48 gólt kapott csapatnak, utóbbinak viszont nehezebb dolga lesz bekerülni a csapatba. A középpálya szintén eléggé foghíjas, az új-zélandi válogatott Clayton Lewis minden kétséget kizáróan befér a kezdőbe, Kristian Popovic viszont már egy nagyobb kérdőjel, miután a horvát alsóbb osztályokban sem tudott megbízható teljesítményt nyújtani. Az AFC Kupában ezidáig jól teljesít a Macarthur, de az ausztrál bajnokság erősebb, mint Ázsia második számú kupasorozata. Nagy kérdés, hogy a Germain-Davila duó tudja-e majd kompenzálni a mögöttük játszók hiányosságait, ugyanakkor attól nem kell félni, hogy a csapat az utolsó helyen végezne idén. 

a4c9e81d79ea6033f162e63bb4fd0a1ecaa21ff8-16x9-x0y0w1280h720.jpg

Melbourne City

Érkezett: Tolgay Arslan (Udinese), Alessandro Lopane (Western Sydney Wanderers), Patrick Beach (Central Coast Mariners), Zane Schreiber (Sydney FC), Steven Ugarkovic (Wellington Phoenix), Jamie Young (Western United), Terry Antonis (Western Sydney Wanderers), Samuel Souprayen (Botev Plovdiv), Marin Jakolis (Angers-kölcsönben), Aziz Behich (Dundee United), Hamza Sakhi (Auxerre-kölcsönben vételi opcióval), Leo Natel (Corinthians-kölcsönben)

Távozott: Jordan Bos (KVV Westerlo), Scott Jamieson (visszavonult), Valon Berisha (kölcsönből vissza), Raphael Borges Rodrigues (Macarthur FC), Matthew Sutton (Western United), Kerrin Stokes (Adelaide City), Tom Glover (Middlesbrough), Aiden O'Neill (Standard Liege), Thomas Lam (PEC Zwolle), Richard van der Venne (St. Gallen), Marco Tilio (Celtic), Florin Berenguer (Brisbane Roar)

Szinte az egész csapat kicserélődött a megalázó, 6-1-re elbukott döntőt követően de azt nem lehet mondani, hogy gyengült volna a City, sőt! Bár Jamie Young jó kapus, nem feltétlen Melbourne City szint, így itt lehet a csapat Achilles pontja, ugyanakkor a többi érkezők mind képesek csúcsfocit játszani. Steven Ugarkovic a liga egyik legalulértékeltebb középpályása és valami eszméletlen erős középpályás sor alakult ki a City-nél. Az, hogy Terry Antonis minek kellett oda, valószínűleg örök rejtély marad, de talán egyszer választ kapunk majd rá, ahogy arra is, hogy vajon végig a kispadon marad-e Rado Vidosic, akinek nem sikerült teljesen zökkenőmentesen átvennie Patrick Kisnorbo csapatát. Egy jó BL szereplés és magabiztos hazai teljesítmény válasz lehet a kérdésre, hiszen az egyik legjobb és legerősebb kerete ismét a Citynek van, de azt tavaly is láttuk, nem mindig elég. 

788265aafcdf72cbcc4a79e39ca42cdfd8fa0324-16x9-x0y0w1280h720.jpg

Melbourne Victory

Érkezett: Daniel Arzani (Macarthur FC), Adama Traore (Western Sydney Wanderers), Zinedine Machach (Ionikos Nikeas), Fabian Monge (APIA Leichhardt), Ryan Teague (FC Famalicao)

Távozott: Matt Acton (Brisbane Roar), Lleyton Brooks, Kike Lopez, Tomi Juric, Nani (adana Demirspor), George Timotheou (Gunghalin United), Joshua Brillante (Western Sydney Wanderers), Will Wilson (Central Coast Mariners), Fernando Romeo (kölcsönből vissza), Bruce Kamau (kölcsönből vissza)

Nem lett volna meglepő, ha a tavalyi, borzalmasan sikerült szezont követően lecserélik Tony Popovicot, a Victory vezetősége azonban egyelőre türelmes vele szemben. Azt tudjuk, hogy Popovic mire képes edzőként és az is egyértelmű, hogy nem rossz játékosok alkotják a Victory csapatát, valami mégsem stimmelt tavaly velük. A csapat megtisztult idénre, a főbb játékosok maradtak, a jó szereplés ettől függetlenül most is elmaradhat: nem csak azért, mert túl sok erősítés nem érkezett (majd valószínűleg télen), de a Victorynál lévő állapotokat jól mutatja, hogy minden gond nélkül elengedték a Wandereshez csapatkapitányukat, Josh Brillantét, miközben Traore és Machach még OK, de Arzani leigazolása sok veszélyt rejteget magában. A Victory előtt két út áll: vagy idén is tudásuk alatt teljesítenek vagy végre elérik a TOP4-et. 

roderick-miranda-melbourne-victory_1pmbbvp0sfya614lwy7isa0u00.jpg

Newcastle Jets

Érkezett: Apostolos Stamatelopoulos (PAS Giannina), Jacob Dowse (Perth Glory), Lucas Mauragis (kölcsönből vissza), Ryan Scott (Western United), Clayton Taylor (Sydney FC), Daniel Wilmering (Western Sydney Wanderers), Lachlan Bayliss (Central Coast Mariners), Jason Berthomier (Valenciennes), Zac Bowling (Altona Magic)

Távozott: Angus Thurgate (Western United), Beka Mikeltadze (Gwangju FC), Manabu Saito (Vegalta Sendai), Mohamed Al-Taay (Wellington Phoenix), Jaushua Sotirio (Kerala Blasters), Jack Duncan (Wellington Phoenix), Matthew Jurman (Macarthur FC)

Továbbra sincs tulajdonosa a Jets-nek, ez pedig alaposan rányomja a bélyegét a csapat szereplésére. Akár jók is lehetnének, hiszen csak pár helyen kellene az átlagnál jobb játékosokat igazolniuk és a kispadon sem ártana a folytonosság. Ezért hozták anno Arthur Papast, aki aztán a szezon végeztével inkább a thai Buriram United ajánlatát fogadta el. A helyére Robert Stantont nevezték ki, aki a Sydney-nél Steve Corica segítője volt és a newcastle-i lesz az első komolyabb edzői munkája. Ez persze akár jól is elsülhet, bár a klubot ideiglenesen irányító APL arra vigyáz, hogy ne legyenek túl versenyképesek. Bár nem igazoltak rosszul a szünetben (Bayliss, Wilmering és Stamatelopoulos ígéretesnek tűnik, Jason Berthomier pedig a csapat legjobbja lehet), Beka Mikeltadze nagyon fog hiányozni elölről. 

r0_307_6000_3694_w1200_h678_fmax.jpg

Perth Glory

Érkezett: Oli Sail (Wellington Phoenix), Aleksandar Susnjar (Macarthur FC), Burce Kamau (OFI Kréta), Riley Warland (Perth RedStar), Oliver Bozanic és Jarrod Carluccio (kölcsönben a WSW-től), Antonis Martis (Sutherland Sharks)

Távozott: Liam Reddy (Perth RedStar), Jacob Dowse (Newcastle Jets), Brad Jones (visszavonult), Keegan Jelacic (Gent), Antonee Burke-Gilroy, Pierce Clack (Heidelberg United), Jack Clisby (Western Sydney Wanderers), Zach Duncan (kölcsönből vissza), Matt Hatch (Marconi Stallions), Mitch Oxborrow (Olympic Kingsway), Adrian Sardinero, Jacob Young, Chris Donell (Fulham), Ryan Williams (Bengaluru), Jordan Elsey (East Bengal)

2019 óta sokszor volt az az érzése az egyszerű szurkolónak, hogy több van a Glory-ban, mint amit mutatnak magukból. Ez most sincs így, a hiányzó láncszemet viszont végre megtalálták: Ruben Zadkovich-ot Alen Stajcic váltotta, aki a Marinersnél is nagyszerű munkát végzett, ahogy a Fülöp-szigeteki női válogatottnál is az idei világbajnokságon. Oliver Bozanic ha végre nem hisztizik, nagy erőssége lehet a középpályának, ugyanakkor ez a csapat nem most nagyot villantani, hanem a következő években. Alen Stajcic remekül tud csapatot építeni, a napokban bejelentett új tulajdonossal pedig ez könnyen mehet. 

14d36dc8cf0c5ed0c2671185527d62b081b7adf8-16x9-x0y0w1280h720.jpg

Sydney FC

Érkezett: Joel King (Odense), Nathan Amanatidis (Adelaide United), Fabio Gomes (Atletico Mineiro-kölcsön), Jordan Courtney-Perkins (Rakow Czestochowa), Gabirel Lecarda (Cerá SC-kölcsön)

Távozott: Thomas Heward-Belle (Western United), Alex Wilkinson (visszavonult), Adam Le Fodnre (Hibernian), Zane Schreiber (Melbourne City), Paulo Retre (Goa FC), James Donachie (Western United), Alex Parsons (Brisbane Roar), Diego Caballo (Aalborg), Adrian Segecic (Dordrecht-kölcsön)

Nagyon sokáig rezgett a léc Steve Corica alatt, de végül kihozta csapatából a maximumot és egészen az elődöntőig meneteltek. A keret ugyan kicsit megváltozott de az új emberek is hasonló játékerőt képviselnek, ezt a kupamenetelés alatt többen is bizonyították, különösen a fináléban, amikor hátrányból sikerült felállniuk a Brisbane Roar ellen. Patrick Wood helyzete érdekes lesz a szezon során. A fiatal támadó minden kupameccsen kezdőként lépett pályára, a Melbourne City elleni találkozó kivételével viszont rendre lekapta őt a pályáról Steve Corica a 65-75. perc környékén. A támadó sorban Adam Le Fondre helyére Fábio Gomes érkezett, mint vérbeli csatár, vele kell majd megküzdenie Woodnak a csapatba kerülésért. Érdekes szezonnak néz elébe a Sydney, hiszen a tavalyi idény közben kiderült, Corica kiismerhető és verhető - ugyanakkor megújulni is képes és fel tudja rázni csapatát.

match-report.jpg

Wellington Phoenix

Érkezett: Mohamed Al-Taay és Jack Duncan (Newcastle Jets)

Távozott: Oli Sail (Perth Glory), Clayton Lewis (Macarthur FC), Steven Uarkovic (Melbourne City), Josh Laws (Grasshopper), Nikko Boxall (Inter Turku), Callan Elliott, Lucas Mauragis (kölcsönből vissza), Yan Sasse (Esperance Tunis)

Nehéz szezonja lehet az új-zélandi csapatnak - bár az elmúlt években ez sokszor volt elmondható róluk. A szünetben stabil kezdők távoztak, a csapatban legfontosabb változás a kapuban történt: a válogatott Oli Sail helyett Jack Duncan érkezett, aki tavaly az egyik legjobb védési mutatóval rendelkezett az egész mezőnyben. A 23 éves védő, Mohamed Al-Taay egy kis időt leszámítva nem számított tavaly a Jets alapemberének, ő most a Phoenixnél mutathatja meg képességeit. A két érkezőn kívül viszont idén is az utánpótlására támaszkodik a Wellington, ami korábban jól sült el és akár most is szép eredményeket érhetnek el a fialatokkal, hiszen több jó játékos is maradt: Scott Wootton, Bozhidar Kraev, Oskar Zawada vagy David Ball. A szezon végén távozott a kispadról Ufuk Talay, aki többet hozott ki a csapatából, mint ami elvárható lett volna, utódjának, Giancarlo Italianonak nem lesz könnyű dolga pótolni őt. 

f9ba6b6e49ce7c083fe998b7c38b762d4cecbb40-16x9-x0y0w1280h720.jpg

Western Sydney Wanderers

Érkezett: Lachlan Brook (Brentford), Dylan Pierias (Western United), Jack Clisby (Perth Glory), Marcus Antonsson (Al-Adalah), Josh Brillante (Melbourne Victory), Doni Grdics (HNK Sibenik), Jorrit Hendrix (Fortuna Düsseldorf)

Távozott: Morgan Schneiderlin (kölcsönből vissza), Romain Amalfitano, Yeni Ngbakoto (Vejle Boldklub), Jack Warshawsky (Central Coast Mariners), Amor Layouni (kölcsönből vissza), Adama Traore (Melbourne Victory), Alessandro Lopane (Melbourne City), Daniel Wilmering (Newcastle Jets), Rhys Williams (visszavonult), Kusini Yengi (Portsmouth), Terry Antonis (Melbourne City), Calem Nieuwenhof (Hearts), Tomislav Mrcela (Neftchi Baku), Oliver Bozanic és Jarrod Carluccio (kölcsönbe Perth Glory)

Marko Rudan második teljes évét kezdi meg a Wanderers kispadján és ha a Western Unitednél eltöltött időszakára gondolunk, akkor van miért félniük a szurkolóknak, hiszen a második szezonjában botrányosan rosszul és kiszámíthatóan játszott csapata. Nagy volt a mozgás a szünetben az öltözőben és nem csak a távozók mennyisége de minősége is inkább azt sugallja, hogy playoff, de nem bajnok esélyes csapat lesz a Wanderers 2024-ben.

gettyimages-1440928632-1.jpg

Western United

Érkezett: Angus Thurgate (Newcastle Jets), Tom Heward-Belle (Sydney FC), Matt Sutton (Melbourne City), James Donachie (Sydney FC), Daniel Penha (kölcsönben Atletico Mineiro), Riku Danzaki (Motherwell), Nikita Rukavytsya (Maccabi Haifa)

Távozott: Leo Lacroix (Craiova), Jamie Young (Melbourne City), Neil Kilkenny (Sorrento FC), Nikolai Topor-Stanley és Alessandro Diamanti (mindkettő visszavonult), Tongo Doumbia, James Troisi, Ryan Scott (Newcastle Jets), Adisu Bayew, Ben Collins (Melbourne Knights), Ajak Deu (St. Albans Saints), Dylan Pierias (Western Sydney Wanderers), Connor Pain (Al-Orobah), Aleksandar Prijovic

Tavaly nem sikerült címvédőként a rájátszásban jutnia a Unitednek, idén viszont első ránézésre ennek semmi akadálya nem lehet. Bár vannak fájó távozók, mint Prijovic, Topor-Stanley vagy éppenséggel Diamanti, jó játékosokkal sikerült pótolni őket: Daniel Penha korábban a liga egyik legjobb támadója volt a halovány Newcastle Jets-ben, a korábbi ausztrál válogatott Nikita Rukavytsyat senkinek nem kell bemutatni és ha Riku Danzaki az első brisbane-i formáját mutatja Melbourne-ben, veszélyes támadósora lehet a zöldeknek. Ha valaki, akkor John Aloisi képes lehet ismét jó szezont futni csapatával. 

ft2xktxauaazqaf.jpg

süti beállítások módosítása