Az ausztrál labdarúgás magyar nyelvű otthona

Kenguru liga

Szinte rajtra készen a csapatok! 2. rész

2022. szeptember 28. - kenguru.

Az első részt követően a második négyessel folytatjuk a felkészülést a 2022/23-as szezonra. Igazolásokból volt bőven idén is, első ránézésre talán az egyik legkiegyenlítettebb mezőny alakult ki, így végre reménykedhetünk abban, hogy nem dőlnek el a fontos kérdések az alapszakasz utolsó fordulója előtt. 

Melbourne City

Vezetőedző: Patrick Kisnorbo

Érkezett: Richard van der Venne,Thomas Lam, Valon Berisha, Callum Talbot

Hosszabbított: Matthew Sutton

Távozott: Stefan ColakovskiCarl Jenkinson, Tsubasa Endoh, Anthony Lesiotis, Matthew Sutton, Rostyn Griffiths, Manuel Pucciarelli, Ahmad Taleb

Miközben sokan távoztak a tavalyi szezon ezüstérmesétől, az érkezők oldalán csak három nevet találunk - igaz azonban, hogy mindhárom légiós erősítés lehet a Patrick Kisnorbonak. Az egyik nagy kérdés, hogy mennyire fogja megütni a City szintjét Callum Talbot, aki a Sydneyben csak azután vált tavaly alapemberré, hogy Joel King Dániába szerződött a télen és jobb védő létére a baloldalon kellett játszania. Melbourne-ben Scott Galloway-jel kell majd megküzdenie ezen poszton, miután Carl Jenkinson a Newcastle Jetshez szerződött.

A három új légiós közül egyedül a finn Thomas Lam az, akinek érdemes lesz figyelni az első meccseken a játékát, a bolgár első osztály után ugyanis nem biztos, hogy hamar fel tudja majd venni az A-League különös ritmusát. A francia Stade Reimstől kölcsönbe érkezett Valon Berisha a csapat legértékesebb játékosa a maga 2 és fél millió euróra taksált értékével, és mivel Aiden O'Neill sérülés miatt nem bevethető még egy ideig, csak Florin Berenguerrel kell osztoznia a középpálya közepén. 

Kisnorbonak szerencséje van a csapatával, mivel annak ellenére, hogy sok játékost veszített a szünetben, kevesen fognak valóban hiányozni Melbourneből, miközben ha kevés is az új játékos, minőségileg nem lehet panasz rájuk a CV-jük alapján, így joggal várható, hogy a City az idei szezonban is ott legyen minimum a legjobb 4 között.

0_600_850_1_70_news_berisha_signing.jpg

Nagy fogás lehet a Citynek Valn Berisha (forrás: ftbl.com.au)

Melbourne Victory

Vezetőedző: Tony Popovic

Érkezett: George Timotheou, Noah Smith, Tomi Juric, Eli Adams, Ahmad Taleb, Paul Izzo, Nani, Enrique Lopez, Nathan Konstandopoulos

Hosszabbított: Leigh Broxham, Rai Marchan, Will Wilson, Jason Geria, Matthew Spiranovic

Távozott: Robbie Kruse, Aaron Anderson, Luis Lawrie-Lattanzio, Brendan Hamill, Francesco Margiotta, Jason Davidson, Marco Rojas, Ivan Kelava

Talán nem túlzás azt állítani, hogy csodát tett a két éve még csont utolsó Melbourne Victoryval Tony Popovic, akinek a neve nem véletlenül került szóba Japánban vagy például az ausztrál válogatottnál. Popovic egyelőre maradt és tovább erősítette csapatát, már azzal is, hogy Leigh Broxham, Rai Marchan és Mathew Spiranovic is hosszabbított, márpedig mindannyian nagyban hozzátettek a Victory tavalyi sikeréhez.

Érdemes megemlíteni, hogy távozott a két klub legenda, Robbie Kruse és az előző szezonban ismét jól játszó Marco Rojas is, de a szurkolók új kedvence, Ivan Kelava is eligazolni kényszerült családi okok miatt. A helyükre megfelelő pótlás érkezett, Paul Izzo Görögország után ismét követte egykori mesterét és hazatért a Victroyhoz, míg Tomi Juric a tavalyi szezont követően a megfelelő helyen építheti fel magát ismét a balul sikerült macarthuri kaland után.

Az egyik legnagyobb kérdőjel a spanyol Kike Cadete, akinek igen érdekes karrier útja volt eddig, bár az egykor szebb napokat is látott FC Astanaban alapembernek számított a kazah ligában. A 28 éves védőnek a 21 éves, szintén új szerzemény Noah Smith-szel kell majd megküzdenie a helyéért, de az is kérdéses, hogy tét meccsen mennyi idő kell majd a védelemnek, hogy összecsiszolódjanak, hiszen a két játékos mellett George Timotheou és Matthew Bozinovski is Melbourneben folytatja.

A csapat és egyben az egész ausztrál első osztály jelenlegi legnagyobb sztárja az Európa-bajnok és BL győztes egykori portugál válogatott Nani, aki reméljük több maradandót alkot majd, mint a korábbi sztárok.

664dad60-d150-49d1-b938-436c191fb6a7.jpg

Nani, Ausztrália új sztárja (forrás: talksport.com)

Newcastle Jets

Vezetőedző: Arthur Papas

Érkezett: Brandon O’Neill, Reno Piscopo, James McGarrry, Mark Natta, Lucas Mauragis, Rory Jordan, Jaushua Sotirio, Trent Buhagiar, Carl Jenkinson, Callum Timmins, Daniel Stynes, Beka Dartsmelia

Hosszabbított: Jason Hoffman, Michael Weier, Archie Goodwin

Távozott: Brandon Wilson, Samuel Silvera, Riley Warland, Dylan Murnane, Taylor Regan, Valentino Yuel, Jordan O’Doherty, Olivier Boumal, Savvas Siatravanis, Mario Arques, Daniel Penha

Az ember csak kapkodta a fejét az anyagilag még mindig nehéz helyzetben lévő Jets igazolásait láttán, hiszen csak úgy, mint az előző szezonban, az ideire is egy teljesen felforgatott kerettel vágnak neki Arthur Papasék, aki remek munkát végzett a romokban lévő csapatból. Bár lesznek hiányzó játékosok, mint Olivier Boumal Valentino Yuel vagy éppen Daniel Penha, őket megfelelően sikerült pótolni. 

Carl Jenkinson csak úgy, mint a Melbourne Citynél, valószínűleg a Jetsnél is alapember lesz, ahogy Brandon O'Neill, Reno Piscopo, Jaushua Sotirio is erősítés lehet Papaséknak. Trent Buhagiar amilyen jól kezdett Sydneyben, annyira eltűnt az előző szezonban, most újraépítheti magát. Beka Mikeltadze után honfitársa, a 22 éves Beka Dartsmelia is Newcastleben folytatja és ha meg tudja majd közelíteni a rutinos támadó szintjét a középpályán, többre viheti majd a Jets, mint tavaly.

r0_339_3475_2207_w1200_h678_fmax.jpg

Ismét nehéz feladat előtt Arthur Papas (fotó: Simone de Peak)

Perth Glory

Vezetőedző: Ruben Zadkovich

Érkezett: Mustafa Amini, Keegan Jelacic, Stefan Colakovski, Matt Hatch, Ryan Williams, Ben Azubel, Mark Beevers, Aaron McEneff, John Koutroumbis, David Williams, Zach Duncan, Luke Ivanovic, Salim Khelifi

Hosszabbított: Darryl Lachman, Cameron Cook, Joseph Forde, Luke Bodnar, Jordano Colli, Trent Ostler, Mitch Oxborrow, Jacob Muir, Adam Zimarino

Távozott: Brandon O’Neill, Josh Rawlins, Nick Fitzgerald, Osama Malik, Darko Stanojevic, Daniel Sturridge, Jonathan Aspropotamitis, Andy Keogh, Aaron Calver, Kosuke Ota, Daniel Stynes, Callum Timmins, Carlo Armiento

Nehéz szezonokon van túl a Perth Glory a COVID kirobbanása óta és úgy látszik az idei sem lesz egy sétagalopp, miután a HBF Park felújítása miatt albérletbe kényszerülnek legalább 10 meccs erejéig. Richi Garciát a klub utánpótlásánál dolgozó Ruben Zadkovich váltotta a kispadon, aki alaposan felforgatta a keretet. Bár az előző szezon blamája inkább volt fogható a körülményekre, mintsem a játékosok képességeire, ugyan ez elmondható idén is. 

Mustafa Amini nem tudott sok pluszt hozzátenni a Sydney előző szezonjához, a Perth Glorynál talán jobban teljesíthet majd, Stefan Colakovski a Melbourne City egyik nagy reménysége volt, nyugaton több játéklehetőséghez juthat, ahogy John Koutroumbis, Zach Duncan és Luke Ivanovic is új esélyt kaphat Perthben.

Érdemes szót ejteni az idegenlégiósokról is. Daniel Sturridge félresikerült igazolásával rengeteg pénzt bukott a Glory, ez azonban nem tántorította el Tony Sage tulajdonost és nem egy kiemelkedő, magas marketing értékkel bíró játékost, hanem több jó képességű labdarúgót igazolt. Mark Beevers, Aaron McEneff, Salim Khelifi és Ben Azubel meghatározó tagjai lehetnek majd a csapatnak és harcban lehetnek majd a rájátszást jelentő hatodik helyért.

62155b25b4962bac8bdc6abc6b8e79f9ebd6b189-16x9-x407y68w4306h2422.jpg

Mire mehet Zadkovich az idei szezonban? (fotó: Paul Kane)

süti beállítások módosítása