Az ausztrál labdarúgás magyar nyelvű otthona

Kenguru liga

Rajtol az A-League Men 2021/22-es szezonja! - első rész

2021. november 14. - kenguru.

Egy hónap késéssel ugyan, de végre minden gond nélkül kezdetét veszi az A-League Men 2021/22-es szezonja!  A tavalyi évhez képest biztosabb alapokon a liga, új TV-s szerződés, egy brand alatt futó bajnokságok, megújult közösségi média platformok és remélhetőleg egy izgalmas és fordulatos szezon vár ránk! 

rbb_a-league.jpg

Adelaide United

Érkezett: Nicholas Ansell (Melbourne Victory), George Blackwood (Oldham Athletic), Isaías Sánchez (Al-Wakrah), Jacob Tratt (Odisha FC)

Távozott: Michael Marrone, Ryan Strain, Domenic Costanzo, Pacifique Niyongabire, Noah Smith, Yared Abetew, Jordan Elsey, Tomi Juric, Al Hassan Toure 

A teljes keret:

Kapusok: Ethan Cox, James Delianov, Joe Gauci, Dakota Ochsenham 

Védők: Nicholas Ansell, Michael Jakobsen, Javi López, Alexandar Popović, George Timotheou, Jacob Tratt 

Középpályások: Ethan Alagich, Joe Caletti, Joshua Cavallo, Louis D’Arrigo, Ben Halloran, Ryan Kitto, Stefan Mauk, Arbi Mollas, Bernardo Oliveira, Juande, Isaías, Jonny Yull 

Támadók: George Blackwood, Yaya Dukuly, Craig Goodwin, Nestory Irankunda, Mohamed Toure, Kusini Yengi

Megfiatalított csapattal vág neki az új idénynek az Adelaide United, ahol első ránézésre sikeresen pótolták a fontosabb távozókat. Máshol folytatja többek között a klub egyik legendájának számító, Michael Marrone, aki tavaly már kevés játéklehetőséget kapott, sőt, vele együtt Ryan Strain is más csapatban kamatoztathatja tudását július óta. Őket az Indiából hazatérő Jacob Tratt hivatott pótolni, a Melbourne Victory-tól távozó Nick Ansellel együtt. 

Az Ausztrália szerte a remek utánpótlásáról híres Adelaide-től több saját nevelésű játékos is távozott. A kevés játéklehetőség miatt Perth-ben folytatja Pacifique Niyongabire, aki annak ellenére, hogy tavaly 16 alkalommal lépett pályára, mindössze háromszor töltött legalább 30 percet a pályán. Az egyik meglepetés a Toure-testvérek "szétválasztása" volt, miután a 21 éves Al Hassan Toure a bajnoki címre pályázó Macarthurhoz szerződött. Így több lehetőséghez juthat elől testvére, a szélsőként sokkal gólveszélyesebb Mohamed Toure, aki tavaly háromszor volt eredményes.

Az idősebb Toure-hoz hasonlóan Tomi Juric is Sydney-ben folytatja, aki nagyban hozzájárult az Adelaide tavalyi sikeres szezonjához a maga hét találatával. Őt már nehezebb lesz pótolnia a visszatérő George Blackwoodnak, aki Harry Kewell irányítása alatt sem tartozott az angol negyedosztályú Oldham Athletic meghatározó játékosai közé, a korábbi ausztrál válogatott edző menesztését követően pedig teljesen kiszorult a csapatból. Ausztráliában újra felépítheti magát a még mindig csak 24 éves csatár, bár a Juric utáni űrt nem lesz egyszerű pótolnia a 90 percet utoljára 2020 októberében játszó Blackwoodnak.

Kétség kívül remek hír a szurkolóknak, hogy Blackwood mellett az abszolút közönségkedvenc spanyol Isaias is "hazatért", akivel a liga egyik legerősebb középpályás sora áll majd rendelkezésére Carl Veart számára, aki abban a szerencsés helyzetben lehet, hogy nem csak mennyiségben, de ezzel együtt a játékosok minősége miatt is nyugodtan aludhat. A csapat gyenge pontja a játékosok átlagéletkora lehet. A jelenlegi keretben ugyanis 14 játékos is 24 év alatti, míg hatan vannak 29 év felettiek és bár a csapat rendkívül tehetséges, a komolyabb tapasztalat még hiányozhat a fontosabb meccseken Carl Veart együtteséből. Ráadásul Veart sem tartozik a legtapasztaltabb edzők köré, hiszen csak a második szezonját kezdi meg az A-League Menben, ugyanakkor ezzel a kerettel nemcsak a tavalyi alapszakaszbeli ötödik hely, de az elődöntő sem lehet akadály az Adelaide számára.

 getty_joshcavallo.jpg

 Joshua Cavallo akcióban / kép: fox5ny.com/Mark Brake



Brisbane Roar

Érkezett: Jez Lofthouse (Olympic FC), Nikole Mileusnic (Randers FC), Matti Steinmann (East Bengal FC), Luke Ivanovic (Sydney FC), Juan Lescano (FC Yenisey Krasnoyarsk), Jordan Holmes (Ebbsfleet United), Henry Hore (South Melbourne), Nick Olsen (Khaitan SC), Anton Mlinaric (Sydney FC – kölcsönben)

Távozott: Masato Kudo, Jamie Young, Dylan Wenzel-Halls, Golgol Mebrahtu, Riku Danzaki, Joe Champness, Jordan Courtney-Perkins, Antonee Burke-Gilroy, Macaulay Gillesphey, Danny Kim

A teljes keret:

Kapusok: Macklin Freke, Jordan Holmes

Védők: Tom Aldred, Josh Brindell-South, Corey Brown, Jack Hingert, Anton Mlinaric, Scott Neville, Izaack Powell, Kai Trewin

Középpályások: Rahmat Akbari, Jesse Daley, Cyrus Dehmie, Henry Hore, Dominic Horwood, Nick Olsen, Jay O’Shea, Alex Parsons, Matti Steinmann, Louis Zabala

Támadók: Cyrus Dehmie, Henry Hore, Luke Ivanovic, Juan Eduardo Lescano, Jez Lofthouse, Nikola Mileusnic, Nicholas Olsen

Nagy volt a játékosmozgás Brisbane-ben a szünet alatt és bár több tehetséges játékos is távozott a csapatból, a kevés közöttük az igazán fájó veszteség. Tény, hogy Jamie Young hirtelen távozása valószínűleg fájdalmas lehet Warren Moonnak és csapatának, két, kapusposzton rendkívül fiatal hálóőr küzdhet meg a kezdőcsapatba kerülésért a saját nevelésű Macklin Freke és a korábban az angol alsóbb osztályokban pallérozódó Jordan Holmes személyében.

Dylan Wenzel-Halls 7 gólja valószínűleg azért hiányozni fog Queenslandben, de a 23 éves játékos statisztikája becsapós, hiszen ötször volt eredményes az első másfél hónapban, az orosz másodosztályból érkező argentin, Juan Lescano ezt  a szintet képes lehet hozni. Az már egy másik kérdés, hogy a 20 éves Riku Danzaki szerepét ki veszi majd át. A fiatal japán tehetség kölcsönben szerepelt Brisbane-ben, ahol 9 góljával házi gólkirály lett a tavalyi szezonban. 

Lescanot segítheti majd a két kiváló szélső, a villámgyors Nikola Mileusnic és a Sydney-ből kölcsönben lévő Luke Ivanovic is, míg a Kuvaitból hazatérő Nicholas Olsen is hasznos lehet ezen a poszton. A középpályán továbbra is az Akbari, O'Shea duó fog robotolni, a védekezésben pedig az Indiából visszatérő Matti Steinmann segíthet be, amire nagy szüksége lesz a Roarnak, hiszen távozott az egyik biztos pontjuk, Macaulay Gillesphey, aki hazájában, a Plymouth Argle-ben folytatja karrierjét. 

A Brisbane az elmúlt két évben egyaránt 28 gólt kapott, ami kétszer is a második legkevesebb volt a szezon végén, ugyanakkor a góllövéssel nem állnak túl jól: tavaly például a Wellington Phoenix, a Western Sydney Wanderers és a Perth Glory is többször talált be az ellenfelek kapujába, mint a Roar és látva a csapatokat, idén ez már kevés lehet, hiába az első ránézésre jónak tűnő védelem.

 akbari.jpg

Rahmat Akbari lehet a Brisbane nyerőembere idén? /kép: sportingnews.com

 

Central Coast Mariners

Érkezett: Cy Goddard (Mumbai City FC), Béni Nkololo (Concarneau), Nicolai Müller (Western Sydney Wanderers), Yaren Sözer (Perak FC), Storm Roux (Melbourne Victory), Noah Smith (Adelaide United), Matheus Moresche (Geylang International)

Távozott: Jack Clisby, Daniel De Silva, Alou Kuol, Jordan Smylie, Stefan Nigro, Jing Reec, Gianni Stensness, Michal Janota, Stefan Jankovic

A teljes keres

Kapusok: Mark Birighitti, Yaren Sözer

Védők: Maximilien Balard, Daniel Hall, Matthew Hatch, Lewis Miller, Storm Roux, Kye Rowles, Noah Smith, Ruon Tongyik

Középpályások: Oliver Bozanic, Cy Goddard, Nicolai Müller, Joshua Nisbet, Max Ballard

Támadók: Béni N'kololo, Matt Simon, Marco Ureña, Matheus Moresche

A tavalyi év abszolút meglepetéscsapata volt a Central Coast Mariners, akik hosszú idő után nemcsak elmozdultak a tabella aljáról, de egészen a dobogó harmadik fokáig meneteltek-és sokáig az alapszakasz győzelemre is esélyesek voltak. Ebben a menetelésben kétségkívül a vezetőedzőnek, Alen Stajcic-nak volt a legnagyobb szerepe, aki remekül ismerte fel csapata gyengeségeit és erősségeit, feláldozta a szép, közönségszórakoztató futballt és inkább a védekezésre helyezte a hangsúlyt az előny birtokában. 

Helyére a klub egyik legendáját, Nick Montgomeryt nevezték ki, aki bajnoki címet ünnepelhetett a tartalék csapattal 2020-ban a harmadosztályban. Jól ismeri tehát a fiatalokat, akik közül jó páran felkerültek az első csapathoz. Ez lehet a Mariners egyik gyenge pontja idén és nemcsak a pályán, de Montgomery személyében a kispadon is. 

Annak ellenére, hogy Aluo Kuol (Stuttgart), Daniel De Silva (Macarthur) vagy éppen Gianni Stensness (Viking) távozása komoly érvágás a csapat számára, több fronton is előrelépés történt, kivéve talán a kapuban, ahol Mark Birighitti ugyan kapott egy vetélytársa Yaren Sözer személyében, a 24 éves török származású hálóőr messze nem tűnik életbiztosításnak az eddigi karrierje alapján. Ugyanakkor a Melbourne Victory-tól Storm Roux egyértelműen erősítés de az Adelaide Unitedtől átigazoló Noah Smith is sokat fejlődhet majd Montgomery keze alatt. 

A csapat egyik legfontosabb alakja Oliver Bozanic, aki a pályán és az öltözőben is igazi vezére kell, hogy legyen a fiataloknak, nem beszélve arról, hogy ő lehet majd Montgomery jobb keze is. Érdekes lesz látni, hogy mit tud majd megmutatni magából rendes körülmények között Cy Goddard, aki Indián kívül kevés szerep jutott eddigi klubjaiban és az is, hogy a Western Sydney Wanderersnél jól induló majd pocsék teljesítményt nyújtó Nicolai Müller végre bebizonyítja-e, hogy igenis helye van az ausztrál élvonalban.

Óriási fegyvertény, hogy sikerült megtartani Marco Ureñat és Matt Simont, akik ketten együtt 15 gólt hoztak össze (+Alou Kuol 7 gólja) tavaly. Őket segítheti a Franciaországból érkező Béni N'Kololo, feltéve, ha talál neki megfelelő posztot Montgomery, hiszen az elmúlt években nem igazán használtak hozzá hasonló szélsőket Gosfordban. Az egyik legnagyobb kérdőjel a brazil Matheus Moresche, aki eddig egyedül Szingapúrban tudott kiteljesedni, és azért legyünk őszinték, a szingapúri Premier League messze nem képvisel akkora színvonalat, mint például az A-League Men...

 monty.jpg

Nick Montgomrey személyében a klubot alaposan ismerő lett a Mariners vezetőedzője /kép: footballnsw.com.au

 

Macarthur FC

Érkezett: Al Hassan Touré, Craig Noone, Daniel De Silva, Filip Kurto, Jordon Mutch, Tomi Juric, Tomislav Uskok, Ulises Dávila

Távozott: Adam Federici, Beñat Etxebarria, Brian Sutomo, Denis Genreau, Ivan Franjic, Kyle Cimenti, Loïc Puyo, Mark Milligan, Markel Susaeta, Matt Derbyshire, Milislav Popovic, Walter Scott, Yianni Nicolaou

A teljes keret:

Kapus: Filip Kurto, Nick Suman, Levi Kaye

Védők: Aleksandar Susnjar, Tomsilav Uskok, Aleksandar Jovanovic, Anthony Golec, James Meredith, Jake McGing

Középpályások: Jake Hollman, Jordon Mutch, Antonis Martis, Liam Rose, Daniel De Silva, Charles M’Mbombwa

Támadók: Tommy Oar, Moudi Najjar, Craig Noone, Lachlan Rose, Michael Ruhs, Ulises Dávila, Tomi Juric, Al Hassan Touré

Sosem egyszerű megtippelni mire lehet számítani egy-egy csapattól a bajnokság rajtja előtt, ez most különösen igaz a Macarthur csapatára! Kísértetiesen hasonló szezont futottak újoncként, mint egy évvel korábban a Western United, az egyetlen (és nagyon fontos) különbség az uborkaszezonbeli aktivitás a két csapat között. Amíg a United nem akart (túl) nagyot dobbantani a második évükben, addig Sydney-ben eszméletlen erősítésbe kezdtek.

A csapattól távozó legjobbakat, mint Adam Federici, Benat Etxebarria, Mark Milligan, Markel Susaeta vagy éppen Matt Derbyshire még jobbakkal pótolták, egy apró hibával-túl sok támadó lett a csapatban. A hirtelen visszavonuló Adam Federici helyére a Western United kapujából kiszoruló lengyel Filip Kurto, a védelembe Kurto (korábbi)csapattársa, Tomislav Uskok, a középpályára a városi rivális Wanderers egyik legjobbja, Jordon Mutch érkezett, míg a többiek, Al Hassan Touré, Craig Noone, Daniel De Silva, Tomi Juric és Ulises Davila inkább a támadásokban erősebb. 

Nem csak az okozhat fejtörést Ante Milicic-nek, hogy hogyan állítja fel a kevés játékossal rendelkező védelmet, a lyukas középpályát, és hogy marad-e a tavalyi 4-2-3-1-es felállás  hanem az is, hogy a két csapatra is elegendő minőségi támadóból kit fog játszatni és legfőképpen a mérkőzések mely időszakában. 

Messze menő következtetéseket ugyan nem lehet és nem is szabad levonni a felkészülési mérkőzésekből, az mindenképp beszédes, hogy az eddig lejátszott meccsek közül egyet sem tudott megnyerni a Macarthur, sőt, igazán csúfos pofonokba szaladtak bele Daviláék, hiszen a Sydney ellen 5-0-ra, a Mariners-től 3-1-re, a Wanderers-től 3-2-re, a Newcastle Jets-től 6-3-ra kaptak ki a "Bikák" és a pletykák szerint Federici sem véletlenül döntött a visszavonulás mellett és Mark Milligan sem csak a szakmai munka miatt távozott szélsebesen a kispadról, hanem mert Milicic teljesen elveszítette az öltözőt a Sydney elleni meccset követően, de állítólag fentebbről is erősen beleszólnak a kezdő tizenegy összeállításába. Némi bizakodásra adhat okot a Macarthur sima továbbjutása az FFA kupában, ugyanakkor az alacsonyabb osztályú Newcastle Olympic nem említhető egy lapon a fentebb említett csapatokkal.

Akármi is az igazság, a keret alapján a Macarthur bajnoki cím esélyes lehet, és lesz okuk rettegni a csapatok védelmeinek.

davila.jpg

A Macarthur új csapatkapitányát, Ulises Davilát még szokni kell a Bikák mezében / kép: macarthurfc.com.au
süti beállítások módosítása