Az ausztrál labdarúgás magyar nyelvű otthona

Kenguru liga

Tapasztalatlanok csoportja a BL-ben

2023. szeptember 14. - kenguru.

A Melbourne City sorozatban harmadszor nyerte meg az A-League alapszakaszát, így ők indulhatnak idén az ázsiai Bajnokok Ligájában, egyedüli ausztrál klubként. melbourne-city.jpg

Egészen furcsa csoportba került a Melbourne City a BL-ben, hiszen a thaiokat leszámítva két ellenfelük is újoncként került a H-csoportba: miközben az ausztrálok is csak második alkalommal szerepelnek Ázsia elit sorozatában.

Ventforet Kofu

A japán csapat történelme során nem nyert még komoly trófeát, egészen tavalyig, amikor is óriási meglepetésre a Császár-kupa döntőjében legyőzték a Sanfrecce Hiroshima csapatát: másodosztályúként. A Kofu jelenleg az éppen nem rájátszást jelentő hetedik helyen áll a japán másodosztályban nyolc fordulóval a vége előtt (pont a Stefan Maukot is foglalkoztató Fagiano Okayama előzi meg őket) így még reális esélyük van, hogy visszajussanak a J-League-be, ahol 2017-ben szerepeltek utoljára. A keretet japán labdarúgók alkotják kiegészülve az országra jellemző brazil légiósokkal, a legérdekesebb karakter viszont nigériai: Peter Utaka 2008 és 2012 között több, mint 100 meccset játszott a dán Odense csapatában, a válogatottban pedig 7 alkalommal lépett pályára. Rá egyébként érdemes lesz figyelni, 2019 és 2021 közötti időszakban rendszeresen 20 gólt szerzett aktuális csapatában. 

Csöcsiang Professional 

A kínaiak 2021-ben jutottak fel a Kínai Szuperligába, tavaly pedig harmadikok lettek a bajnokság befejezését követően, így a selejtezőkben indulhattak a Bajnokok Ligájában, ahol a thai Port FC-t győzték le. A komoly sikereket őket is elkerülik, bár tavaly a kínai FA-kupában hajszálon múlt a diadal. A 36. percben Gu Bin góljával még a vezetést is megszerezték, a 88. percben viszont Zhang Jiaqi öngóljával már a Santung volt előnyben, ami kitartott az utolsó pár percre. A BL-ben 2011-ben már szerepeltek, akkor csoport utolsóként búcsúztak a versenysorozattól. A csapat kapitánya a klubot 2021 óta erősítő horvát, Franko Andrijasevic, mellette afrikai illetve brazil légiósokat is találunk a keretben. A csapatban korábban három ausztrál is játszott korábban, Anthony Grdic 2001 és 2003 között, Matthew Spiranovic 2015 és 2017 között, Tim Cahill pedig 2016-ban volt a csapat játékosa.

Buriram United

A thai óriásklub az egyik legnehezebb ellenfele lesz a Citynek és nemzetközi színtéren a legtapasztaltabb csapat a csoportban. Ennek ellenére az elmúlt két évben rendre elbuktak a rájátszásban, 2019-ben pedig 4 ponttal az utolsó helyen zárták csoportjukat, előtte viszont bérelt helyük volt a főtáblán oly annyira, hogy 2013-ban a negyeddöntőig meneteltek. A thai bajnokságot kilencszer nyerték meg, az utolsó hat kiírásból négyszer is bajnokok lettek, miközben a helyi kupákat is szorgosan gyűjtögették. A csapatban sok a légiós, az olasz foci hardcore szerelmeseinek talán Nicolao Cardoso Dumitru neve lehet ismerős, aki a Serie B-ben 115 mérkőzést játszott, de játszott Angliában, Spanyolországban, Izraelben, Romániában és Dél-Koreában is. Ramil Sajdejev személyében azeri válogatottjuk is van (a Fradi ellen tavaly mindkét BL-selejtezőn játszott. az Üllői úton gólpasszt is kiosztott), Haris Vukcsics pedig a szlovén nemzeti tizenegyben lépett pályára 12 alkalommal.

süti beállítások módosítása