Az ausztrál labdarúgás magyar nyelvű otthona

Kenguru liga

"A liga erőssége a 2000 utáni generáció!" - interjú Franciaország egyetlen ausztrál labdarúgásával foglalkozó oldalának szerkesztőjével!

2021. szeptember 18. - kenguru.

Európán belül kevés oldalt találunk, akik mélyebben is foglalkoznak az ausztrál labdarúgással. Szerencsénkre azonban nem csak a Kenguru Liga ilyen oldal, az igen népszerű A-League France Twitter oldalt is csapatunkban üdvözölhetjük. Ennek apropóján olvashatjátok a blog fennállásának első interjúját az előbb említett oldal szerkesztőjével és a Lucarne Opposee szerzőjével, Antoine Blanchet-Quérinnel!

 

 

1, Hogyan találkoztál az A-ligával, mik voltak az első tapasztalataid?
A legjobb barátom rajongott az olyan kisebb ligákért, mint az MLS és az A-Liga. Elkezdtem vele együtt nézni, követtem az eredményeket, és egy nap arra gondoltam, hogy ez érdekelheti az embereket. 2013 óta én vagyok a felelős a bajnokság és általában az ausztrál futball híreinek közvetítéséért Franciaországban. Az első meccsem, amit egyedül néztem, az Adelaide United Newcastle Jets elleni mérkőzése volt (a Jets nyert 2-1-re).

2, Ausztráliában nyilvánvalóan több olyan oldal van, amely az ausztrál bajnoksággal foglalkozik, de Európában ez nagyon ritka. Mi a helyzet Franciaországban, van még valaki rajtad kívül, aki ilyen mélyen követi az A-League eseményeit?
Szerintem az angol média egy része sokat beszél a bajnokságról, mivel angolszász országról van szó. Vannak rendszeres követőik, akik a sajtóban dolgoznak, ők rendszerint Skóciában vagy Angliában élnek. A bajnokságot ezeken a helyeken közvetítik is.

Franciaországban, a LucarneOpposee.fr kivételével senki sem beszél rendszeresen a bajnokságról és mindarról, ami körülötte forog. Ennek ellenére a legfrekventáltabb oldalakon találunk néhány cikket az AFP-től, mint például amikor francia játékosok a bajnokságba igazolnak, vagy amikor mindenki azt hitte, hogy a Mariners leszerződteti Usain Boltot.

bolt_bleacher_report.jpg

3, Mennyire foglalkozik a francia média az ázsiai és az ausztrál labdarúgással?
A legnagyobb rádióműsorban, az "After Foot"-ban az RMC-n szoktak beszélni róla, szakértőket hívnak meg, hogy megbeszéljék az eredményeket (úgy, ahogy mi szoktuk). Mi mindig részt veszünk benne, de ezek csak elvétve vannak, a nagy országos médiában nincs rendszeres tudósítás.

4, Valamelyik televízió közvetíti a bajnokságot vagy a Socceroos mérkőzéseit?
Senki...

5, 15 év után egy új tévétársaság közvetíti az A-Liga mérkőzéseit Ausztráliában. Mit gondolsz, ez hogyan befolyásolja a jövőt?
A korábbi magáncsatorna, a Fox Sports már nem tekinti zászlóshajójának a labdarúgást. A Covid-19 válsága, a csökkenő nézőszám és a csatorna már nem reklámozta a meccseket, ahogy az ABC (a közszolgálati csatorna) sem. A szurkolóknak csak egy kis része maradt meg, de nem elég ahhoz, hogy középtávon jelentős mértékben támogassák a klubokat.

A televíziós jogok újbóli értékesítése mindenekelőtt egy kiváló dolog. A keret egyértelműen ugyan elmarad attól, amit a liga kapott korábban volt, a fizetési sapka összege is sokkal kevesebb lesz, de legalább lesz egy valódi fejlesztési stratégiával rendelkező TV-csatorna. Csak így működhet. De a legfontosabb most az, hogy az emberek visszatérjenek a stadionokba.

 6, Szerinted jó ötlet volt az APL létrehozása és "független" ligaként való folytatás?
Először is, a klubok mindig is egy saját bajnokságot akartak működtetni. Ezt teszik Európában is, ahol a helyi szövetség irányít egy különálló bajnokságot (pl. Premier League-a szerk.). Másodszor, James Johnsont választották meg az FA elnökének. Ő a futball pályákról érkezett, és beleegyezett, hogy létrehoz egy olyan adminisztrációt, amelyet a klubok vezetnek. Az irányítás így az ő kezükben van, például Paul Lederer, a Wanderers tulajdonosa kezében. Ez azt is lehetővé teszi, hogy James Johnson és a szövetség más, fontosabb ügyekkel (2023-as női világbajnokság, másodosztály, stadionok építése, a futball népszerűsítése a fiatalok körében) foglalkozzon. Nagyon jó dolog, hogy ez most létrejön.

james-johnson-fa-beverley-mcgarvey-10-jarrod-villani-10-sarah-walsh-fa_-sq.jpg

7, Idén nyáron Andorrából, a francia harmadosztályból, korábban pedig az angol 3-4. ligából érkeztek játékosok. Ez a liga igazi erőssége? Hol helyeznéd el Európában?
Úgy gondolom, hogy a liga erőssége a 2000 utáni generáció, olyan fiatalokkal, akik a 2006-os világbajnokságon szereplő Ausztrálián nőttek fel. Ha megnézzük a tokiói olimpiát, a felkészülés tisztán Ausztráliában zajlott. A Melbourne City vezeti ezt a képzési politikát, a City Football Group segítségével hatalmas potenciál van benne. Emellett nagyon nagy európai klubok figyelik az ausztrál bajnokságot, tucatnyi fiatal játékosunk van, akik most érik el a nagykorúságot. Anglia, Portugália, Németország, Skandinávia. Ez nagyszerű.

Sportszakmai összehasonlításként úgy gondolom a szint valahol az angol másod- és harmadosztály között van. A többieknek mindegy, honnan jönnek a játékosok, amíg a klubok úgy gondolják, hogy megütik azt a bizonyos szintet. Ki gondolta volna, hogy Besart Berisha legenda lesz, vagy hogy Bruno Fornaroli tagja lesz a Melbourne City több, mint hatvan gólos csapatának?

8, Melyik európai bajnokságban lenne bajnoki favorit a Sydney vagy a Melbourne City?
A kispad mélységei nem ugyanazok, Ausztráliában ott a fizetési sapka, a külföldi játékosok korlátozása, és itt csak 27 alapszakasz meccset rendeznek, szemben a francia, spanyol vagy angol 38 fordulóval. A ligák összehasonlítása a leértékelésüket szolgálná, úgy kell elfogadni, ahogy van, és élveznünk kell az eddig megvalósított ötleteket. Ők optimisták a játékot illetően és úgy vélik a lehető legjobb játékosokkal kötnek szerződéseket.

9, Denis Genreau jól debütált a Toulouse-ban, meddig juthatnak el a Ligue 2-ben? Képes lenne megállni a helyét egy osztállyal feljebb is? Ha igen, hol?
Denis Genreau nagyszerű környezetben van egy olyan csapatnál, amely nagyon jól játszik, és stabilan a másodosztály élén áll. A csapat közel került a Ligue 1-be való feljutáshoz, és a céljuk is ez lesz. Remélem, hogy minél tovább marad Franciaországban! De a klub stratégiája egyértelműen az, hogy tehetségeket vásárol és később eladja őket más kluboknak. Denis Genreau számára a legjobbat képzelem el.

10, Alex Gersbach is a másodosztályban folytatja a Grenoble-nál, szerinted jó helyen van a dán Aarhus után?
Genreau-val ellentétben Gersbach egy olyan klubnál fog játszani, amelyiknek nehezen indult a szezon, és egy új korszak előtt áll. Neki a kezdőben van a helye. A Ligue 2 bajnokság kemény, hosszú, de remek iskola ha a Ligue 1 a cél. Alex Gersbach hosszú-hosszú utat járt be, teljesen lekerült a válogatott radarjáról. A balhátvéd posztján ott van Brad Smith, aki rendszeresen játszik Seattle-ben, Callum Elder, aki most ünnepelte első válogatottságát és Aziz Behich. Nem hinném, hogy Graham Arnold e három hely valamelyikére számításba venné őt. Rajta múlik, hogy bizonyítson, egy nagyszerű szezonnal legalább a 2022-es katari világbajnokság előtt újra játéklehetőséget kaphatna a válogatottnál.

genreau_tolouse_socceroos.jpg

11, Kiket tartasz jelenleg a legjobb fiataloknak, akik hamarosan európai bajnokságban játszhatnak?
Rengeteg játékos van, akiben ott a potenciál. Minden attól függ, hogy ők mit akarnak. A Big 5-be (TOP 5 európai bajnokság-a szerk.) még mindig nehéz bekerülni, de a többi klub már érdekes lehet. Lengyelországból szerződtették Jordan Courtney-Perkinst, Cameron Devlin a skót első osztályba szerződött. Ezek pozitív jelek, mert az új európai kupával jobban megmutathatják magukat olyan klubok, amelyek eddig csak a Bajnokok Ligája vagy az Európa Liga előselejtezőiben játszottak.

Jelenleg az ausztrál előszezon újraindulásával inkább azok távozhatnak, akiket 2020-2021-ben láthattunk, gondolok itt Nathaniel Atkinsonra, Connor Metcalfe-ra vagy Joel Kingre.

12, Első ránézésre Macarthur nagyon jól iagzolt, és a Newcastle Jets is teljesen megújult. Mit vársz a két csapattól az előttünk álló szezonban?
Nagyon várom ennek a két csapatnak a meccseit. A Jets új edzője, Arthur Papas támadó játékot fog játszatni csapatával, és valószínűleg sok gólra lehet számítani a meccseiken. Főleg, hogy védekezésben is jól megerősödtek: Jordan Elsey, Matthew Jurman és Dylan Murnane itt újraindíthatja a karrierjét.

Sydney-ben hihetetlen munkát végeztek a szünetben. Craig Noone, Ulyses Davila, Tomi Juric. Papíron a csapatnak egyértelműen a bajnoki címet kell megcéloznia a szezon végére. Az új igazolások összhangban vannak a csapat tavalyi szezonbeli hiányosságaival: véleményem szerint több befejező játékos hiányzott.

14, Mik az ausztrál bajnokság gyengeségei? Mivel lehetne jobbá tenni?
A futballstadionok. Át kell költözniük 20 vagy 25 ezer férőhelyes stadionokba, és ott kellene hagyniuk a túl nagy stadionokat. A Brisbane Roar-t a Dolphin Stadionban nézni sokkal élvezetesebb, mint a Suncorp Stadionban volt. Az egyik tele van, amikor a másik ugyanolyan nézőszám mellett olyan üresnek tűnt.

14, Mit vársz a bajnokság idei szezonjától?
A nézők visszatérését, egész egyszerűen.

rbb_a-league.jpg

 

A képek forrása: Bleacher Report, A-League.com.au, socceroos.com.au

süti beállítások módosítása