Az ausztrál labdarúgás magyar nyelvű otthona

Kenguru liga

Bemutatjuk Ausztrália legnépszerűbb bajnokságát, az AFL-t!

2022. szeptember 11. - kenguru.

Már korábban is felvetődött ötletként, hogy illene bemutatni a blog hasábjaim az Australian Football League-et, erre sajnos sem idő, sem energia nem volt a napi munkálatok mellett - ezidáig. Az AFL népszerűsége túlnőtt Ausztrálián és már nem csak Európában, de Magyarországon is gyökeret eresztett a sportág, a Kenguru liga pedig örömmel nyújt segítő kezet a magyar csapatnak, a Budapest Bats együttesének a sportág népszerűsítésében. Alább az ő bemutatkozásukat olvashatjátok.

 

Mindenki hallott már a rögbiről és az amerikai fociról. És az ausztrál futballról? Mi is ez pontosan?

Az ausztrál futball az ötödik kontinens legnépszerűbb sportága. Manapság Ausztráliában több, mint másfél millió regisztrált játékost tartanak számon. Ezen kívül a profi liga – az AFL, vagyis Australian Football League – a népességet tekintve a legnépszerűbb országos bajnokság, megelőzve az európai topligákat.


Két csapat 18-18 játékosa játszik egymással négy, egyaránt 20 perces játékrészt. A labda tojás alakú, hasonlít a rögbilabdához. A hatalmas, ovális alakú pálya két végében találhatóak a kapuk, melyeket 4-4 oszlopszerű rúd alkot. Pontokat gólokkal (6 pont), vagy mellérúgásokkal (behind), valamint az ellenfél védekezése által (rushed behind) lehet szerezni (egyaránt 1-1 pont jár érte). Gólnak az számít, ha az ellenfél kapujának két középső rúdja közé rúgjuk a labdát, úgy, hogy védekező játékos nem ér hozzá.

Mellérúgásnak számít, ha az egyik belső rúd és külső rúd közti területen halad át a labda. A két belső rúd valamelyikének találata 1 pontot ér, viszont a külső rudak eltalálása nem ér pontot. A labdát tilos dobni, ököllel elütve illetve rúgással lehet továbbítani a csapattársak felé vagy a kapu irányába. Lehet futni is vele, de 15 méterenként le kell pattintani vagy érinteni a földre. A labdát birtokló játékost a válla és a térde közt megragadva le lehet húzni a földre. Ezt nevezik szerelésnek, ilyenkor átkerül a labda védekező csapathoz. Az "aussie rules" egyedi eleme a labdaelfogás. Ha a rúgott labda több, mint 15 métert repül a levegőben (úgy, hogy nem ér bele senki) és egy másik játékos elkapja, akkor ő szabadrúgást végezhet el. Lesszabály nincs, így a játékosok (a gól utáni középkezdések kivételével) a pálya bármely pontján megjelenthetnek.

afl.jpg

Kemény, férfias küzdelem a pályán (forrás: afl.com.au)

A labdarúgással ellentétben nincs sárga vagy piros lap, a mérkőzés közben csupán szabadrúgással büntetnek. Ez viszont nem azt jelenti, hogy bármit el lehet követni a pályán. Durva, veszélyes szabálytalanságért vagy sportszerűtlenségért a játékosok utólag felelősségre vonhatóak és büntethetőek és akár el is tilthatják őket. Természetesen az a csapat nyer, aki a mérkőzés végén a gólokból és mögé rúgásokból több pontot gyűjt össze.

Szabályvideó angolul és magyarul:
https://youtu.be/u_SqfNNfhmM
https://youtu.be/qqAc_oZ0XrU

Az ausztrálok nem csak szeretik, egyenesen rajonganak a "hazafias" fociért. Az első szabálykönyv 1859-ből származik Victoria államból, így hatalmas múltra tekint vissza. Fénykorát talán a '60-as, '70-es években élte a sportág. Az 1970-es nagydöntőre 121,696 fő látogatott el - ez a mai napig rekord nézőszám. Azonban európai szemmel a mostani számok is hatalmasak. A napokban játszott Collingwood-Geelong meccset több, mint 91 ezer ember látta élőben a Melbourne-i Krikett Stadionban.


És mi a helyzet Magyarországon? Sajnos nagyon kevesen ismerik, még kevesebben nézik és alig játsszák páran hazánkban. Megkerülhetetlen Marosy Zoltán neve, aki Melbourne-ben született, de ma már Budapesten próbálja összeszedni azt a maréknyi embert aki szeretne játszani. Nem is sikertelenül! A Budapest Bats még a pandémia előtt indult útnak, de a sajnos a korlátozások miatt hamar szünetet kellett tartani. A szabályok lazításával azonban a Denevérek újra életre keltek és egyre több magyar illetve itt élő külföldiek (természetesen ausztrálok is) csatlakoztak a csapathoz. Ez azt eredményezte, hogy 2021-ben mérkőzéseket is tudtak játszani más közép-európai csapatok ellen. Akkor még nem születtek sikerek, de a felkészülés jól sikerült. Idén lengyel vendégjátékosokkal kiegészülve sikerült egyszer-egyszer a bécsi és a grazi csapatot is legyőzni, ami hatalmas meglepetés volt. Főként úgy, hogy támogató hiányában a csapat tagjai a szerelést, játékszereket, utazást mind-mind saját pénzből fizetik. Ennek tekintetében mindenféle segítséget, támogatást szívesen fogadnak.

bats-facebook.png

A Budapest Bats csapata (forrás: Budapest Bats Facebook-oldal)


Legnagyobb pluszt viszont az adja, ha valaki szeretné ezt a sportágat játszani. Erre lehetőség van minden hétfő délután a Margitszigeten.


Aki csak nézni szeretné, pont ideje elkezdeni. Szeptemberben van ugyanis a döntősorozat, aminek fináléja a hónap végén, 24-én lesz. Ennek akkora jelentőségét van a helyiek életében, hogy a mérkőzést megelőző péntek munkaszüneti nap! Jól hangzik, ugye?


Több információért érdemes ellátogatni a csapat Instagram illetve Facebook oldalára.
https://www.instagram.com/budapestbats/
https://facebook.com/BudapestBats/
https://facebook.com/groups/budapest.bats.afl/

 

borítókép: afl.com.au

süti beállítások módosítása