Az ausztrál labdarúgás magyar nyelvű otthona

Kenguru liga

"Cowboy viselkedés", "Mickey egér kocsmacsapata" - Dwight Yorke és a Macarthur zűrös szakítása

2023. március 06. - kenguru.

A Manchester United egykori játékosa csatlakozott azon korábbi A-League edzőkhöz, akik távozásukat követően alaposan beleszálltak az ausztrál első osztályba - ám ameddig Markus Babbel vagy Robbie Fowler a színvonalra és a játékosok képességeire tett negatív megjegyzést, a trinidadi ezeknél sokkal komolyabb problémákra hívta fel a figyelmet.

Kétségtelen tény, hogy nem lehet egy lapon említeni a Western Sydney Wanderers és a Brisbane Roar egykori vezetőedzőjével Dwight Yorke-ot, hiszen ameddig előbbi kettő inkább volt hatalmas kóklere szakmájának (mármint edzőként), addig Yorke az első időszakában viszonylag sikeresnek volt mondható Macarthurban. Ezt a remek kupamenetelés és kupagyőzelem illetve a jó szezonrajt is bizonyította, ám a világbajnoki kényszerszünet előtt és főleg utána valami megváltozott a csapatnál. Köztudott, hogy az A-League legfiatalabb csapatánál valami sosem volt teljesen kerek, elég csak Mark Milligan hirtelen távozására gondolni még 2021-ből, amikor visszavonulását követően alig pár hónap múlva már el is hagyta a Bikák csapatát, az akkori hírek szerint azért, mert "nézeteltérései voltak a klub általános irányvonalával és saját szerepkörével kapcsolatban." Ez az irányvonal egyébként máig nem tisztázott...

Yorke kemény szavai ennek fényében talán nem is annyira légből kapottak. Az Adelaide United ellen elszenvedett 1-0-ás vereséget követően távozott a Macarthur kispadjáról, az akkori hivatalos kommüniké szerint közös megegyezéssel, mert egy olyan lehetőség adódott edzői karrierjében, amire nem mondhatott nemet. Hogy ez mi volt, azóta se tudtuk meg, az akkori pletykák szerint a Sydney jelentkezett be érte és nem is tűnt teljesen logikátlannak a felvetés. A Sydney vezetősége az elmúlt évek és különösen a most futó szezon borzalmas eredményei miatt valószínűleg tényleg erősen elgondolkodhattak Steve Corica leváltásán, ám a Melbourne Victory elleni, idegenbeli győzelmet követően megtáltosodott az ötszörös ausztrál bajnok és 6 meccs alatt 4 győzelmet és 1 döntetlent játszottak - a Melbourne City elleni vereséget talán meg tudják bocsájtani a szurkolók.

Yorke-nak azóta sincs csapata.

A napokban napvilágot látott Yorke interjú több különös elemet is tartalmaz. Elmondása szerint például a Macathur edzőjeként akkor tudta meg, hogy a csapat megvált Anthony Cartertől, amikor a csatár sírva búcsúzott el társaitól és nem szállt fel a csapatbuszra az Adelaide elleni bajnokira. A történet jól illeszkedik a Macarthur vezetőségéről szóló történetekhez, a legdurvább a történetben talán nem is a sebtében, "közös megegyezéssel" felbontott szerződés, hanem az azt követő események - a Macarthur vezetősége még gyorsan fizetett egy Ubert és repülőjegyet Carternek Adelaide-ből a hazaútra. A történet azonban erősen sántít ha követjük Carter karrierjét. Az Adelaide ellen meccset követően 9 (!!!) nappal később győztes góllal mutatkozott be a portugál másodosztályú Oliverense együttesében, első találatára mindössze 9 percet kellett várni és azóta is kirobbanthatatlan a portugál csapat kezdőjéből és már 3 gólnál tart.

yorke_dwight_macarthur_fc_training_2022-07-11.jpg

"Ez volt a legnevetségesebb dolog és én semmit nem tudtam róla"- mesélte Yorke az ausztrál FTBL weboldalnak adott, azóta eltüntetett interjújában. "Az empátia teljes hiányát mutatták a játékosok iránt, tiszteletlen volt velem szemben és szakszerűtlen a klub részéről."

"Anthony velünk utazott, részt vett a csapatbeszélgetésen, jól edzett, jól nézett ki - és hirtelen egy Sydney-be tartó repülőn ült. És senki nem volt annyira tisztességes, hogy elmagyarázza mi történt." 

A cikk szerint Yorke szóvá tette mindezt a vezetőségnél is, a menesztését követően 24 órás adok-kapokra került sor, majd a leszállás óta nem kereste őt sem az elnök, Gino Marra, sem a vezérigazgató, Sam Krslovic, a klub campbelltowni székházába pedig azért sem tehette be soha többet a lábát, hogy elhozhassa személyes holmijait. 

Ám nem csak emiatt kellett mennie a trinidadi vezetőedzőnek. Az adelaide-i vereséget követően rövid idő leforgása alatt sok minden történt az öltözőben, az elnök elnéző beszédével Yorke nem értett egyet - míg előbbi szemet hunyt volna a vereség felett, ám Yorke nem volt elégedett a látottakkal, mivel egy győzelem esetén a dobogó harmadik fokára is előre léphetett volna a Macarthur. A szóváltást követően Yorke úgy jellemezte a csapatot, mint "Mickey egér kocsmacsapata" ami végképp kivágta a biztosítékot a vezetőségnél, ahogy a meccsen piros lapot kapó Jake Holmannal sem bánt kesztyűs kézzel - a repülőgépen hazafele SMS-ben tudta meg Yorke, hogy felfüggesztették majd segítőjét, Russel Latapyt kirúgták, végül pedig Dwight Yorke talpára is útilaput kötöttek még azelőtt, hogy földet értek volna. 

Yorke neve ennek ellenére örökre beleíródott a Macarthur történelem könyvébe amikor megnyerte a klub első trófeáját a másodosztályú Sydney Uniteddel szemben az Ausztrál-kupában, ám több köszönet nincs a két fél kapcsolatában. Az ausztrál labdarúgás ismét negatív reklámot kapott egy egykori kiváló futballistától Babbel és Fowler után, de a történetnek még korán sincs vége: Yorke jogi lépéseket tett a Macarthur ellen a vele szembeni tisztességtelen eljárása miatt, úgyhogy előbb vagy utóbb, de kénytelen lesz a Bikák vezetősége kapcsolatba lépni egykori edzőjével és végre profiként lezárhatják a mindenki számára kínos ügyet.

süti beállítások módosítása