Az ausztrál labdarúgás magyar nyelvű otthona

Kenguru liga

Kezdődik az A-League 2020/21-es szezonja!

2020. december 25. - kenguru.

A maratoni hosszúságú előző bajnoki idény után karácsony után végre kezdetét veszi a szintén nem mindennapi 2020/21-es szezon, hiszen az idő rövidsége miatt majdnem minden nap láthatunk majd élőben bajnoki mérkőzéseket, hogy aztán a nyári szünet után a lehető leghosszabb szünetre menjen az A-League. Az alábbi cikkben megpróbáltam összeszedni a csapatok igazolásait és ahogy tavaly is, úgy idén is rövid értékelést olvashattok arról mit várhatunk majd a csapatoktól.

Adelaide United

Érkezett: Joe Caletti (Floro), Domenic Costanzo (Croydon Kings), James Delianov (Western United), Yaya Dukuly (Melbourne City), Joe Gauci (Melbourne City), Tomi Juric (CSKA Sofia), Javi Lopez (Espanyol), George Timotheou (Zulte Waregem)

Távozott: George Blackwood (Oldham Athletic), Lachlan Brook (Brentford), Taras Gomulka (Melbourne City), Paul Izzo (Xanthi), Riley McGree (Charlotte FC), Nikola Mileusnic (Randers), Kristian Opseth (Bengaluru), James Troisi (Western Sydney Wanderers) Michael Maria (klub nélkül) Mirko Boland (Vfl Lübeck)

A csapatból meghatározó játékosok távoztak a szünetben, a kapus, Paul Izzo hiánya mellett Mileusnic (22 meccs), Blackwood (21 meccs) és Troisi (13 meccs) is stabil kezdőnek számított, míg Riley McGree távozásával 10 gól és 5 gólpassz távozott. Az Espanyol korábbi csapatkapitányával, Javi Lopezzel a védelemben stabil lehet a hátsó alakzat, annak ellenére, hogy a bal oldalra egyedül Ryan Kitto áll rendelkezésére Carl Veart vezetőedzőnek. A veterán Jakobsen képes még  bal bekként játszani, így pedig valószínűleg az Európából hazatérő George Tomitheou és Michael Marrone szerepelhet majd középen, Lopez pedig így a jobb oldalon kaphat lehetőséget. Elől Tomi Juric-on lesz a felelősség, hogy pótolja McGree-t, az ausztrál válogatott játékos pedig vevő lehet a nagy feladatra ha valóban szeretne visszatérni az európai klubfutballba. 

juric.jpg

Brisbane Roar

Érkezett: Josh Brindell-South (Lions FC), Joey Champness (Newcastle Jets), Jesse Daley (Tacoma Defiance), Riku Danzaki (Consadole Sapporo), Danny Kim (Lions FC), Masato Kudo (Sanfrecce Hiroshima)

Távozott: Aaron Amadi-Holloway (East Bengal), Daniel Bowles (Retired), Max Crocombe (Melbourne Victory), Brad Inman (ATK Mohun Bagan), Jake McGing (Macarthur), Mirza Muratovic (Wellington Phoenix), Aaron Reardon (Gold Coast Knights), Scott Neville (East Bengal), Matthew Ridenton (Wellington Phoenix)

Tavaly nagy reményekkel vágott neki a szezonnak a Roar az angol legendával, Robbi Fowlerrel a kispadon, a edző csere után azonban Warren Moon-nal érett be igazán a csapat és jutott be a play-offba, ahol aztán a Western United állította meg őket. Idén is nehéz megjósolni mit lehet majd várni a csapattól, hiszen a keret nagy része kicserélődött, viszont ennek ellenére is könnyen össze lehet rakni erős kezdőcsapatot az itt maradtakból, ráadásul költözött a csapat, a Suncorp Stadion helyett immár a jóval kisebb és pont ezért sokkal komfortosabb Dolphin Stadionban játssza majd hazai mérkőzéseit a Roar. A két japán légiósra, Riku Danzakira és Masato Kudora érdemes lesz figyelni, a pályán nyújtott teljesítmény mellett akár komoly marketing érték is lehet az idén Ausztráliába érkezett japánok és végre nyithat az A-League a japán piac felé. 

dolphin-stadium-roar.jpg

Central Coast Mariners

Érkezett: Daniel Bouman (SC Cambuur), Oliver Bozanic (Hearts), Jaden Casella (Rockdale City Suns), Stefan Jankovic (OAK Beograd), Michal Janota (Al-Fateh), Stefan Nigro (Green Gully)

Távozott: Milan Djuric (FK Rad), Dylan Fox (NorthEast United), Ziggy Gordon (Western Sydney Wanderers), Chris Harold (visszavonult), Jair, Michael McGlinchey (Queens Park), Jacob Melling, Jordan Murray (Kerala Blasters), Tommy Oar (Macarthur), Samuel Silvera (Pacos de Ferreira), Marco Urena (Gwangju FC)

Az elmúlt három évben is a tabella legutolsó helyére volt elég a Mariners kerete, ennek (is) köszönhetően veszélybe került a csapat A-ligás licence. A klub körül továbbra is forr a levegő, a tulajdonos, Mike Charlesworth gőzerővel keresi utódját a csapat élén és talán éppen ezért sikerült "erősíteni" végre a kereten. Az idézőjel jogos, hiszen amíg Bouman, Janota és az ausztrálok nagy kedvence, a Mariners-szel korábban bajnoki címet nyerő, Oliver Bozanic abszolút a TOP kategóriát képviselik a jelenlegi keretben, addig a távozó Milan Djuric (25 meccs, 5 gól, 2 gólpassz) a középpályáról, a csapat minden mérkőzésén pályára lépő Ziggy Gordon a védelemből fog rettenetesen hiányozni Alen Stajcicnak de Dylan Foxot, Michael McGlinchey-t, Tommy Oart és Sam Silvera-t sem biztos, hogy pótolni tudja majd az érkező három játékos.

bozanic.jpg

Macarthur FC

Érkezett: Tommy Oar, Denis Genreau, Adam Federici, Mark Milligan, Matt Derbyshire, Milislav Popovic, Ivan Franjic, Nick Suman, Aleksandar Susnjar, Moudi Najjar, Jake Holman, Aleksandar Jovanovic, Loic Puyo, Antonis Martis, Michael Ruhs, Liam Rose, Jake McGing, Benat Etxebarria, Markel Susaeta, Charles M'Mombwa, Yianni Nicolau, Walter Scott, Antony Golec, James Meredith

Az egyik legerősebb kerettel rendelkezik az újonc Macarthur, meglepetés lenne ha nem sikerülne a TOP4-ben végezniük az alapszakasz végén, ha pedig lemaradnak a rájátszásról az nem csak kudarc lenne, de valószínűleg Ante Milicic állásába is kerülhet. Kapus poszton és a védelemben lenne még mit javítani, ez már minden bizonnyal majd csak a következő szezonban fog megtörténni, a középpálya és a támadósor azonban a liga legjobbja, a Milligan, Etxebarria, Puyo, Susaeta, Derbyshire ötös sok kellemetlen pillanatot fog okozni az ellenfeleknek.

milligan.jpg

Melbourne City

Érkezett: Ben Garuccio (Hearts), Taras Gomulka (Adelaide United), Andrew Nabbout (Melbourne Victory), Aiden O’Neill (Burnley), Matt Sutton (Melbourne Victory), Marco Tilio (Sydney FC), Naoki Tsubaki (Yokohama F. Marinos)

Távozott: Joshua Brillante (Xanthi), Yaya Dukuly (Adelaide United), Joe Gauci (Adelaide United), Denis Genreau (Macarthur), Gianluca Iannucci (Melbourne Victory), Moudi Najjar (Macarthur), Ramy Najjarine (Newcastle Jets), Markel Susaeta (Macarthur), Lachlan Wales (Western United), Richard Windbichler

Egyértelműen erősödött a City a tavalyi évhez képest, habár Markel Susaeta és Joshua Brillante hiányozni fog a csapatból, azonban Andrew Nabbout kalandos megszerzése és Ben Garuccio hazahozatala előnyére fog válni a tavalyi szezon ezüstérmesének. Patrick Kisnorbo első megbízatása lesz az City kispadja, mindehhez pedig segítségére lesz az egyben tartott keret, Aiden O'Neill, Andrew Nabbout és a tavalyi gólkirály, Jamie Maclaren ellen kevés együttesnek lesz ellenszere.

maclaren.jpg

Melbourne Victory

Érkezett: Nick Ansell (Gyeongnam), Jake Brimmer (Perth Glory), Jacob Butterfield (Luton Town), Max Crocombe (Brisbane Roar), Ben Folami (Ipswich Town), Rudy Gestede (Middlesbrough), Callum McManaman (Luton Town), Dylan Ryan (Willem II), Ryan Shotton (Leek Town)

Távozott: Kenny Athiu, Migjen Basha (Neuchätel Xamax), Benjamin Carrigan (Bentleigh Greens), James Donachie (Newcastle Jets), Giancarlo Gallifuoco, Josh Hope (visszavonult), Anthony Lesiotis (Western Sydney Wanderers), Andrew Nabbout (Melbourne City), Matthew Sutton (Melbourne City)

Tavaly sem volt gyenge kerete a négyszeres bajnok Victorynak, Marco Kurz azonban nem tudta összerakni a csapatot így a beragadt rajt után már elúszni látszott a szezon. Ola Toivonen és Keisuke Honda távozása után idén újra sikerült kiemelkedő játékosokat igazolni a csapathoz, mi több, Rudy Gestede, Jacob Butterfield és Callum McManaman a csapat húzóemberi lehetnek. Az összes első osztályú csapat közül Grant Brebneréknek sikerült a legjobban a felkészülés, az AFC Bajnokok Ligájában végül a legjobb 16 csapatig jutó Victory komoly játékerőt képviselő klubokkal készülhetett. A tavalyi csalódást keltő idény után az ideiben (is) meglepő lenne ha nem végezne a legjobb hatban az alapszakasz végén a korábbi bajnok együttes.

brebner.jpg

Newcastle Jets

Érkezett: Joey Champness, James Donachie (Melbourne Victory), Ramy Najjarine (Melbourne City), Valentino Yuel (Western United)

Távozott: Abdiel Arroyo (Arabe Unido), Joey Champness (Brisbane Roar), James Donachie (Goa), Nick Fitzgerald (Jamshedpur), Bernie Ibini (Western Sydney Wanderers), Matthew Millar (Shrewsbury Town), Dimitri Petratos (Al-Wehda)

Vezetőedző nélkül csinálta végig a felkészülést a Jets csapata, Craig Deans jelenleg is csupán megbízottként irányítja a csapatot. A pályán és a pályán kívül is nehéz helyzetben van a Jets, a liga megvonni készül Martin Lee tulajdonostól a licencet, a csapat megszűnését megakadályozandóan a többi klub dobja össze a pénzt a Newcastle számára a 2020/21-es szezonban.Ez a fajta bizonytalanság az igazolásokra is hatást gyakorolt, távoztak a csapat legjobbjai, mint Nick Fitzgerald, Bernie Ibini, Matt Millar, de a legfájóbb kétség kívül Dimi Petratos Szaúd-Arábiába való igazolása. James Donachie ahogy megérkezett Newcastle-be, máris tovább állt Indiába, Steven Ugarkovic az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy végül marad a csapatnál, Joey Champness pedig Los Angeles-i rap karrierje után próbál újra formába lendülni a Jetsnél. Ilyen előjelekkel nem lehetnénk meglepődve ha a Newcastlet a tabella alján találjuk majd a szezon végén.

jets.jpg

Perth Glory

Érkezett: Jonathan Aspropotamitis (Western United), Andy Keogh (NorthEast United), Darryl Lachman (Hapoel Ra’anana), Kosuke Ota (Nagoya Grampus), Nick Sullivan (Western Sydney Wanderers), Brandon Wilson (Wellington Phoenix)

Távozott: Jake Brimmer (Melbourne Victory), Joel Chianese (Hyderabad), Dino Djulbic, Tarek Elrich, Ivan Franjic (Macarthur), Alex Grant (Pohang Steelers), Juande, Vince Lia (Altona Magic), Daniel Margush (Western Sydney Wanderers), James Meredith (Macarthur), Tomislav Mrcela, Yianni Perkatis (Sydney United), Gabriel Popovic (Xanthi), Kristian Popovic (Xanthi), Jacob Tratt (Odisha)

A Görögországba igazolt Tony Popovic helyére az a Richard Garcia került a Glory kispadján, akinek ez lesz az első komoly megmérettetése egy csapat kispadján, a tapasztalanságnak pedig akár komoly ára is lehet az előttük álló szezonban. Az mindenképp meglepő lenne ha egy sikertelen szezon után távozna Garcia a kispadról, az viszont már kevésbé ha nem sikerülne elcsípni a rájátszást ér helyek egyikét. Liam Reddy és Tando Velaphival hálóőrökkel a rutin ott maradt kapuban, a védelem azonban már erős fiatalításon esett át. Ez lehet a kétszeres bajnok Glory gyenge pontja a középpálya mellett. A támadó sor viszont rendben van, Chris Ikonomidis és Diego Castro maradt és Bruno Fornaroli is a csapat rendelkezésére áll. A legnagyobb probléma a Glory keretével az átmenet hiánya, ugyanis 22 és 30 év között mindössze három játékost találunk a csapatnál (Chris Ikonomidis 25, Brandon Wilson 23, Jonathan Aspropotamitis 24 éves), ez pedig ritkán kifizetődő.

keogh.jpg

Sydney FC

Érkezett: -

Távozott: Adam Le Fondre (Mumbai City), Marco Tilio (Melbourne City)

Nehéz mit mondani a bajnoki címvédőre, az A-League 15 éves történelmében sosem fordult még elő, hogy egy csapat egyetlen játékost se igazoljon le, ezt az utóbbi két év bajnoka úgy látszik, megtette (bár januárban még érkezhet játékos Sydney-be). Adam Le Fondre távozásával 36 gól távozott az utóbbi két évből, ezt az örökséget kell majd valakinek átvennie, úgy, hogy Steve Corica és a Sydney ismét bajnoki babérokra tör, hogy első klubként legyenek bajnokok egymást követő három évben is. A csapat továbbra is a legerősebbek közé tartozik, bajnokaspiránsként kell velük számolni ez egyértelmű, a kérdés, hogy idén is lesz-e akkora előnye a Sydney-nek, mint volt az a tavalyi évben. Valószínűleg nem és egy izgalmasabb alapszakasz hajrát láthatunk majd, mint amihez a mögöttünk hagyott szezonban volt szerencsénk.

sydney.jpg

Wellington Phoenix

Érkezet: Tomer Hemed (Charlton Athletic), Joshua Laws (Fortuna Dusseldorf), Clayton Lewis (Auckland City), James McGarry (Willem II), Mirza Muratovic (Brisbane Roar), Matthew Ridenton (Brisbane Roar)

Távozott: Liberato Cacace (Sint-Truidense), Callan Elliot (Xanthi), Gary Hooper (Kerala Blasters), Callum McCowatt (Helsingor), Walter Scott (Macarthur) Matti Steinmann (East Bengal), Steven Taylor (Odisha), Brandon Wilson (Perth Glory)

Az ausztrál első osztály egyik legizgalmasabb csapata az új-zélandi Wellington Phoenix, akinek a tavalyi szezonban elért harmadik helyezése a klub történetének a legjobb elért eredménye volt, mindezt Ufuk Talay-jal a kispadon, aki első évét töltötte felnőtt együttes kispadján. Az új-zélandiak legnagyobb tehetsége, Liberato Cacace Belgiumba igazolt, Gary Hooper, Matti Steinmann és Steven Taylor pedig követve az ősz trendjét, Indiában folytatja karrierjét, marad viszont a Wellingtonnál David Ball és Ulises Davila, akihez az izraeli válogatott Tomer Hemed csatlakozott. A keret továbbra is jó játékosokból áll, a csapat legnagyobb ellenfele azonban a COVID és a két ország kormánya lesz, hiszen a Phoenix jelenleg Wollongongban tartózkodik és ameddig Ausztrália és Új-Zéland között nem lesz valamilyen beutazási egyezmény vagy karantén enyhítés, addig Sydneyben is maradnak, távol családjuktól, akár több hónapon át, ez pedig mentálisan megrogyaszthatja a legszórakoztatóbb futball játszó Wellingtont.

ulises-davila-1400x800.jpg

Western Sydney Wanderers

Érkezett: Phillip Cancar (Hrvatski Dragovoljac), Graham Dorrans (Dundee), Ziggy Gordon (Central Coast Mariners), Bernie Ibini (Newcastle Jets), Anthony Lesiotis (Melbourne Victory), Daniel Margush (Perth Glory), James Troisi (Adelaide United)

Távozott: Mathieu Cordier (Brisbane Roar), Mitchell Duke (Al-Taawoun), Matthew Jurman (Xanthi), Daniel Lopar, Radoslaw Majewski (Wieczysta Krakow), Pirmin Schwegler (visszavonult), Nick Sullivan (Perth Glory), Nicholas Suman (Macarthur)

A Western Sydney alaposan felkavarta az állóvizet az idei átigazolási szezonban, kezdve Carl Robinsonnal, akit a Newcastle Jets kispadjától csábítottak el. Bernie Ibini, James Troisi és Ziggy Gordon is az ő kérésére érkezett a Bankwest Stadionba az utolsó pillanatokban. Mitch Duke és a tavalyi év legjobb kapusa, Daniel Lopar távozásával nagy űrt kellene pótolni, a 23 éves Daniel Margush először lehet kezdőkapus, és elől sem biztos, hogy meg lesz a kellő képesség Duke pótlására. Ezektől függetlenül a Wanderers valószínűleg ott lesz a rájátszásban, ehhez Carl Robinson lesz a biztosíték, aki így 2017 után vezetheti rájátszásba a Western Sydneyt.

carl_robinson_wsw.jpg

Western United

Érkezett: Ayom Majok (Cumberland United), Victor Sanchez (Espanyol), Lachlan Wales (Melbourne City)

Távozott: Patrick Antelmi (Sydney United), James Aspropotamitis (Perth Glory), James Delianov (Adelaide United), Oskar Dillon (Gold Coast Knights), Thiel Iradukunda (Bentleigh Greens), Valentino Yuel (Newcastle Jets)

A sikeres első szezon után ígéretes másodiknak néz elébe a Western United. Mark Rudan két éve a Wellington Phoenix-szel is sikeres szezont tudhatott magáénak, a Melbourne-ben ezen is túltett. A tavalyi évben elszenvedett 11 vereség messze a legtöbb volt a legjobb hat között, ha ennek a számnak legalább a felét letudják faragni, érem esélyes csapat lehet a Western United, ehhez azonban Alessandro Diamanti és Besart Berisha formáját az idei szezonra is át kell hogy vigye, a Barcelonával Bajnokok Ligáját, Spanyol Kupát és bajnokságot nyerő Victor Sanchez tökéletesen fog passzolni a középpályára.

diamanti.jpg

süti beállítások módosítása