Az ausztrál labdarúgás magyar nyelvű otthona

Kenguru liga

Rajtuk keresztül vezet az út Kínába!

2019. szeptember 04. - kenguru.

Akik viszonylag régebb óta követik a Kenguru Ligát tudhatják, hogy Ázsiában egyes tornákat érdekesen tudnak lebonyolítani (itt van például a BL után második kontinens tornának számító AFC Kupa, ahol például Ázsia futball nagyhatalmai nem igazán indulnak, és őszinte leszek, nem tudtam még megérteni a lebonyolítását...).

Így van ez a 2022-es VB és a 2023-as Ázsia Kupa selejtezőivel, ugyanis a kettőt nagyjából egybe gyúrta az ázsiai szövetség. Így fordulhat elő, hogy a VB házigazda és Ázsia Kupa győztes Katar és a '23-as kontinens torna házigazdája, Kína is selejtezni kényszerül.

Szeptember első hetében Ázsiában is elkezdődnek a VB (és jelen helyzetben Ázsia Kupa selejtező is), az ausztrálok az első napon pihennek, de szeptember 10-én már tétmérkőzés vár Graham Arnold fiaira, ennek apropójából ismerkedjünk meg az ellenfelekkel!

Tajvan (Kínai Taipei)

A mai labdarúgásban már nem lehet egy ellenfelet sem lebecsülni, az azonban mindenképpen meglepetés lenne ha a Socceroos pontot veszítene Tajvan ellen. A tajvani válogatott még sose jutott ki világbajnokságra, Ázsia Kupára azonban kétszer is kvalifikálta magát, igaz, az se most volt, 1960-ban és 1968-ban. Legjobb eredményük még az első kijutásuk alkalmával sikerült összehozniuk, akkor harmadikok lettek és az igazsághoz hozzátartozik, hogy akkor még négy csapattal rendezték meg a kontinens viadalt.

ctfa.jpg

A válogatott zöme Tajvanon futballozik, van azonban a dél-koreai másodosztályban is játszó válogatottjuk, a dél-koreai születésű de tizenegyszeres tajvani válogatott Wang Chien-ming személyében. Rajta kívül Chen Hao-wei és Wang Ruei Hong-Kongban, Wen Chih-hao és a csapat kapitánya, Chen Po-liang pedig Kínában idegenlégióskodik. 

Ausztrália és Tajvan válogatottja hivatalosan hét mérkőzést játszott egymással (összesen nehéz pontos számot mondani a kínai politikai helyzet miatt), vereséget még nem szenvedett a Socceroos, azonban egy döntetlen már becsúszott még 1981-ben, legutóbb pedig 2012-ben találkozott egymással a két válogatott, az ausztrálok 8-0-val küldték haza a tajvaniakat.

Nepál

A nepáli válogatott talán a csoport leggyengébb nemzeti csapata, bármilyen meglepő, soha nem jutott ki sem világbajnokságra, sem pedig Ázsia Kupára. Ennek ellenére meglepően népszerű a labdarúgás az országban. A válogatott a mérkőzéseit többnyire Katmanduban játssza, a Dasarath Rangasala Stadionban, amely 18.000 férőhelyes és bizony, nagyjából sikerül is megtölteniük a helyieknek. 

Szövetségi kapitányuk a svéd Johan Kalin, aki nepáli kinevezése előtt svéd alsóbb osztályú csapatokat és a nepáli Machindra FC-t irányította. Az egyébként rengeteg külföldi edzőt fogyasztó nepáli válogatott kispadján megfordult egy bizonyos Graham Roberts is, az angol futball és a főleg a Tottanhem szerelmeseinek talán ismerős is lehet a neve, a Hotspursben több, mint 200 mérkőzésen lépett pályára de játszott a Chelsea, a West Bromwich Albion vagy a Rangers csapataiban is. Az angol edzővel érte el a válogatott talán eddigi legnagyobb sikerét, 2012-ben történelme során először jutott be a VB selejtezők második körébe Nepál.

neap.jpg

A csapat nagyjából ugyan azokból a játékosokból áll, legjobbjuk a csapat kapitánya, az Indiában légióskodó kapus, Kiran Chemjong, de a 27 éves Rohit Chand sem hazájában keresi a kenyerét, az 56-szoros váloagott védő a Persija Jakarta játékosa.

Nepál Kuvait válogatottjával kezdi meg a selejtezőket, márciusban már találkozott egymással a két válogatott, egy 0-0 és egy 1-0-ás kuvaiti sikerrel értek véget a találkozók. 

Ausztráliával eddig még nem találkoztak.

Kuvait

Meggyűlhet a baja az ausztráloknak Kuvait válogatottjával, miután az arab világ egyre jobban kezd belefolyni a nemzetközi labdarúgásba. Igaz, Kuvait messze elmarad a szaúdi, emirátusi és katari futballtól, leírni nem szabad őket. 

Az arab ország válogatottja 1982-ben járt már világbajnokságon, eddigi első és egyetlen szereplésük alkalmával egyedül képviselték Ázsiát Spanyolországban, ahol egy pontot szereztek, éppen első mérkőzésükön az akkori Csehszlovákia elleni meccsük 1-1-re végződött, Franciaország és Anglia ellen viszont már nem sikerült a bravúr és csoport utolsóként zártak.

kuwait.jpg

Ázsia Kupát egyszer nyertek, 1980-ban (ez volt az ország "Aranycsapata"), hazai pályán Iránt és Dél-Koreát legyőzve jutottak fel a kontinens csúcsára.

A jelenlegi válogatottban szinte mindenki hazájában futballozik, Fahad Al-Ansari a szaúdi Al-Faisaly, Sultan Al Enezi a katari Al-Wakrah csapatában játszik. A válogatott egyik legjobb játékosa Bader Al-Mutawa, aki 170 alkalommal képviselte már hazáját és aki 34 évesen még mindig képes borsot törni az ellenfelek orra alá.

A Socceroos 12 alkalommal lépett pályára Kuvait ellen, 5 ausztrál, 5 kuvaiti győzelem mellett 2 döntetlent játszottak eddig a felek. Mivel az ausztrálok híresen nem szeretnek a Közel-Keleten játszani, nem lenne meglepő egy esetleges döntetlen augusztus 10-én, de sajnos egy idegenbeli vereség is benne van a pakliban.

Jordánia

És akkor a legnagyobb rivális maradt utoljára!

Jordánia négyszer szerepelt Ázsia Kupán, 2004-ben és 2011-ben a negyeddöntőig meneteltek, világbajnokságra sosem jutottak még ki.

jordan.jpg

Az elmúlt években sokat fejlődött a jordán labdarúgás, az elmúlt 15 évben csak egyszer, 2007-ben nem jutott ki a kontinens viadalra, az idei évben a legjobb 16 között véreztek el Vital Borkelmans tanítványai. A bő keretben olyan játékosok kaptak helyet, mint a svéd Sundsvall játékosa, Jonathan Tamini vagy Musa Al-Taamari és Omar Hani, akik pedig a ciprusi APOEL labdarúgója.

1966-67-ben magyar szövetségi kapitánya is volt Jordániának, Vadas Miklós személyében, de 2 mérkőzés erejéig Harry Redknapp is irányította a "Lovagokat", először egy 8-0-ás siker Bangladesh ellen, majd egy 5-1-es vereség, éppen Ausztrália ellen!

ps1001-_afc_football44.jpg

És ha már ausztrálok elleni mérkőzések: a két válogatott ötször találkozott egymással, 3 ausztrál és 2 jordán siker a mérleg, az utolsó pedig egy igen fájó, 1-0-ás jordán győzelem a januári Ázsia Kupáról.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a két csapat között fog eldőlni a csoport győzelem, amibe esetleg Kuvait is csúnyán beleszólhat majd amennyiben idegenben nem sikerült elhozni a három pontot Graham Arnoldéknak jövőhét kedden.

süti beállítások módosítása