Az ausztrál labdarúgás magyar nyelvű otthona

Kenguru liga

Mr. Soccer avagy az ausztrál futball legnagyobb magyarja

2020. március 29. - kenguru.

Magyarországon méltatlanul kevesen ismerik Les Murray nevét, magyar nevén Ürge Lászlót, akit Ausztráliában csak Mr. Soccernek neveznek (manapság már elterjedt a Mr. Football is) miközben a szigetországban legalább akkora tekintélye van a mai napig, mint hazánkban Szepesi Györgynek,Knézy Jenőnek vagy a maiak közül Hajdú B. Istvánnak.

A kommentátorként híressé vált Murray 40 évig szolgálta a labdarúgást Ausztráliában és sokat tett azért, hogy krikett, a rugby és az Ausztrál Futball (vagy aussie rules football, kinek, hogy tetszik) mellett a világon milliárdok által kedvelt sportot is megszeressék a helyi lakosok. Az Ő életét és munkásságát próbálom most bemutatni Nektek.

 

66af81086377c680c11803231e710672.jpg

Menekülés a szülőföldről

Ürge László a második világháború lezárásának évében, 1945-ben született Pápán. Családjával együtt az 56-os forradalom leverése után kényszerült elmenekülni Magyarországról, miután édesapja aktívan részt vett a kommunista rezsim elleni forradalomban így nem csak a saját de családja élete is veszélybe került és Ausztrián keresztül menekültként érkeztek meg Ausztráliába. A család Ausztráliába érkezése után három hetet töltött menekült táborban észak-kelet Victoria államban, mielőtt a Sydneytől délre fekvő Wollongongba költöztek volna.

Gyerekként nehezen tudott hozzászokni az új környezethez annak ellenére is, hogy a beilleszkedése az ausztrál társadalomba könnyen ment. A brit hungarianfootball.com-nak adott egyik 2014-es interjújában elmesélte, hogy még Magyarországon szeretett bele a labdarúgásba amikor hat éves korában édesapja elvitte őt egy megyei mérkőzésre. Klasszikus értelembe vett kedvenc csapata sosem volt, az Ő kedvence maga a játék volt. Olyan játékos viszont akadt akinek a játékáért rajongott, például Puskás Ferenc volt az egyik kedvence, de Di Stefanó, Maradona és Johann Cruyff játékát is szerette és a fent felsorolt öt játékost tartotta minden idők legnagyobbikjainak. 

 

"A legtöbb sportban Magyarországnak szurkolok. Az Olimpián mindig a magyarok eredményét keresem meg először. De a fociban inkább Ausztráliának szurkolok. Túl sok időt töltöttem az ausztrál labdarúgás sikeréért, hogy azért szorítsak, hogy veszíteni lássam őket."-válaszolta arra kérdésre, hogy egy esetleges Magyarország-Ausztrália világbajnoki mérkőzésen kinek szurkolna.

 

A Hyundai A-League elődjének számító National Soccer League 1977-es szezonja óta dolgozott kommentátorként, először a Channel 10-nél majd a '80-as évektől kezdve "visszavonulásáig" az SBS-nél népszerűsítette a labdarúgást. Nevét a Channel 10-nél változtatta meg, elmesélése szerint azért mert egyszerűen megunta, hogy sokan félreértették és állandóan le kellett betűznie.

"Munkássága túlmutat azon, hogy ő csak egy kommentátor"- ezt már szintén brit the Guardiannak nyilatkozták róla volt kollégái. "A sport növekedése, népszerűsége és sikeressége abszolút neki köszönhető, aki egész életét ennek szentelte."

Szakmai sikerei

Aktív idejében nem volt olyan futball mérkőzés amiről ne ő köszönt volna be először akár a helyszínről, akár a stúdióból. Munkatársa és egyben egyik legjobb barátja a korábbi ausztrál válogatott, Johnny Warren volt, akivel együtt csinálták a The World Game és az On the Ball című műsort az SBS-en. Külön érdekesség, hogy Warren egy angol kitérőt kivéve karrierjét a St. George Budapest csapatában töltötte, ahova később edzőként is visszatért. Jó barátságuk minden bizonnyal innen indulhatott Murray-jel, akiket Andy Harper csak Mr. és Mrs. Soccernek hívott a két jó barátról szóló könyvében. Sőt, még egy dal is készült róla!

Warren nagy álma volt a Socceroos-t világbajnokságon látni, 2004-es halála miatt sajnos már nem láthatta az életben Tim Cahill-ék németországi menetelését. Még életében díjat neveztek el róla, a Johnny Warren Medált az ausztrál első osztály legjobb játékosa kapja, amit olyan játékosok kaptak meg 1990 óta, mint Mark Viduka, Scott Chipperfield, Ante Milicic, Thomas Broich, Marco Rojas, Diego Castro, Milos Ninkovic vagy éppen Roy Krishna.

377e420c-dcaf-45db-8b78-37ad03ce309e.jpg

Johnny Warren és Les Murray/SBS

A magyar származású kommentátor 8 világbajnokságról közvetíthetett, köztük a döntőkről is, a számunkra fájó emlékű 1986-os, mexikói VB-n volt kint először. 

"Emlékszem, a kezdőrúgás után kimentem az irodából rágyújtani egy cigire és mire visszajöttem már 2-0-ra vezettek a szovjetek."-mesélte Murray.

Tagja volt a FIFA Etikai Bizottságának, 2006-ban pedig megkapta Ausztrália legrangosabb lovagi kitüntetését az ausztrál futball szolgálataiért. 2009-ben az Ausztrál Sportbizottság Média Életmű Díját érdemelte ki, 2011-ben pedig az "Év Bloggere" lett. Három könyv is fűződik a nevéhez.

Készült róla bélyegsorozat Ausztráliban, a the More than a Game futsal csapata az idei szezonban az ő tiszteletére piros-fehér-zöld mezben lépett pályára.

unnamed.jpg

Les Murray és Craig Foster a közös pályázat bejelentésekor/abc.net.au

A szintén hatalmas tiszteletnek örvendő korábbi ausztrál válogatott Craig Fosterrel (aki visszavonulása óta szintén az SBS-nél dolgozik szakértőként mellette pedig az Ausztráliába menekültek próbálja felkarolni- többek között az ő nevéhez fűződik a bahreini Hakeem Al-Arabi ügye, aki minden túlzás nélkül az életét köszönheti Fosternek) még közös csapatot is terveztek indítani. 

"Nem az a kérdés, hogy lesz-e csapat, a kérdés az, hogy mikor."-ezt még Murray nyilatkozta a the Guardiannak. Ebben az időben úgy tűnt, hogy megszűnik az új-zélandi Wellington Phoenix és bár sok versenytársa volt ebben az időben a projektnek, messze az egyik legesélyesebbnek tartották a kínai háttérrel is rendelkező csapatot. Azóta tudjuk, hogy ez a csapat sajnos nem jött létre és a Phoenix is maradt a ligában, akik úgy tűnik az elmúlt éveknek köszönhetően még 10 évig mindenképpen első osztályú csapat marad.

pele.jpg

Minden idők egyik legjobb brazil játékosával, Pelével/theaustralian.com.au

Halála megrázta az ausztrál futball világot, miután 2017-ben hosszan tartó betegség után elhunyt július 31-én. Nem volt újság, online sajtó szerte egész Ausztráliában ahol ne emlékeztek volna meg a legnagyobb ausztrál magyarról, akinek nem rengeteget hanem mindent köszönhet az ausztrál labdarúgás.

felhasznált források:

  • the Guardian,
  • hungarianfootball.com
  • irishexaminer.com
  • Fox Sports Australia
süti beállítások módosítása